Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
9. září 2023 17:55
Čas čtení 1:28

Čtyřdenní pracovní týden je v jedné zemi EU pořádné fiasko. Proč se neuchytil?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čtyřdenní pracovní týden je v jedné zemi EU pořádné fiasko. Proč se neuchytil?
Zdroj: Unsplash/Yasmina H/volně k užití

Belgičtí zaměstnanci si mohou od listopadu loňského roku zkrátit práci o den, aniž by se jim zmenšil plat nebo přišli o benefity. Zájem o čtyřdenní pracovní týden je ale malý.

Belgie zavedla čtyřdenní pracovní týden jako první a zatím jediná země Evropské unie, po Islandu a Novém Zélandu teprve jako třetí na světě. Jak se ale zatím ukazuje, nový systém ve firmách velký úspěch nemá. 

17. srpna 2023 6:00 Čas čtení 0:45 Tohle jsou nejhůře placené práce v Česku. Kde si v průměru vyděláš pod 20 tisíc? Tohle jsou nejhůře placené práce v Česku. Kde si v průměru vyděláš pod 20 tisíc?

Kratší pracovní týden využívá necelé procento pracovníků

Součástí změny totiž je, že volný pracovní den, o který lidé požádají, musí ve zbylých čtyřech dnech napracovat. Zaměstnanci ve veřejném i soukromém sektoru si mohou vybrat, zda budou pracovat devět a půl hodiny denně po dobu čtyř dnů, nebo osm hodin denně po dobu pěti dnů.

Obyvatelstvo Belgie zatím novou možnost téměř nevyužívá. Podle studie, kterou letos v dubnu provedla poradenská společnost Securex, pracuje v Belgii čtyři dny v týdnu pouhých 0,73 procenta zaměstnanců a zaměstnankyň.

Anketa:
Chtěl*a bys, aby Česko zavedlo čtyřdenní pracovní týden?
Ano, to by bylo něco přesně pro mě.
Ne, pět dní v týdnu mi vyhovuje.
Ano, to by bylo něco přesně pro mě.
66 %
Ne, pět dní v týdnu mi vyhovuje.
34 %

Kratší pracovní týden se podle průzkumu těší malé oblibě bez ohledu na to, v jak velkých firmách lidé pracují. V podnicích s méně než 1 000 zaměstnanci se pro práci čtyři dny v týdnu rozhodlo pouhých 0,45 procenta lidí. V podnicích, které mají více než 1 000 zaměstnanců, se toto číslo zvyšuje na 0,75 procenta zaměstnanců a zaměstnankyň. 

Podle společnosti Securex mohou za nepopularitu nové možnosti dva klíčové faktory. Prvním je, že mnoho zaměstnanců stále není přesvědčeno o výhodách, které by jim měl čtyřdenní pracovní týden přinést. Druhým je potenciálně negativní administrativní a organizační dopad kratšího pracovního týdne na některé podniky, zejména ty s relativně malým počtem zaměstnanců.

Mluvčí belgického ministra práce Pierre-Yves Dermagne (PS) pro média uvedl, že záměrem vládního opatření nebylo čtyřdenní pracovní týden vyžadovat ode všech, ale spíše tuto možnost zpřístupnit. Cílem má být zejména větší pružnost belgického trhu a dynamičtější ekonomika. 

Ve Velké Británii letos v únoru zavedli čtyřdenní pracovní týden jen v rámci půlroční zkoušky. Až 90 procent všech firem se po ukončení experimentu rozhodlo změněnou pracovní dobu zachovat. Zaměstnavatelé si většinou pochvalovali, že se podařilo zachovat produktivitu na běžné, ne-li lepší úrovni. Produktivitu a výkon lidí ohodnotily zkoumané firmy 7,5 bodu z celkových 10 bodů. Společnosti také deklarovaly, že jejich tržby během experimentu stouply o zhruba třetinu oproti stejnému období v předchozím roce.

A jak je na tom Česko? V tuzemsku kratší pracovní týden zavedlo jen málo firem, většinou se nachází ve fázi testování. Více si o tom můžeš přečíst v našem článku.

27. února 2023 7:30 Čas čtení 4:41 Méně práce za stejnou výplatu? Čtyřdenní pracovní týden měl v Británii úspěch, Česko na to prý není připraveno Méně práce za stejnou výplatu? Čtyřdenní pracovní týden měl v Británii úspěch, Česko na to prý není připraveno
Domů
Sdílet
Diskuse