Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
12. září 2023 17:50
Čas čtení 0:45

Ve švýcarské katolické církvi odhalili na tisíc obětí zneužívaní, většinu z nich dětských. Církev se případy snažila ututlat

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ve švýcarské katolické církvi odhalili na tisíc obětí zneužívaní, většinu z nich dětských. Církev se případy snažila ututlat
Zdroj: TASR

Na téměř tisíc obětí pohlavního zneužívání v římskokatolické církvi ve Švýcarsku i na rozsáhlé úsilí církve tyto případy utajit poukázala studie, kterou v úterý zveřejnila skupina akademiček a akademiků z Univerzity v Curychu.

Studie odhalila, že od roku 1950 se stalo obětí zneužívání 921 osob. Podle prvotních zjištění 74 procent tvořily děti, přičemž zneužívání se dopustilo celkem 510 lidí, téměř všichni byli muži. Více než polovina obětí byli muži nebo chlapci a téměř 40 procent ženy nebo dívky. Zprávu, kterou historičky a historici vypracovali během jednoho roku, si objednala Konference biskupů Švýcarska, informuje TASR.

27. srpna 2023 12:04 Čas čtení 0:31 Kněz na Slovensku od školačky vyžadoval orální sex, poté ji vyzpovídal. K sexuálnímu zneužívání se přiznal Kněz na Slovensku od školačky vyžadoval orální sex, poté ji vyzpovídal. K sexuálnímu zneužívání se přiznal

Většinu případů neohlásili a některé dokumenty obsahující informace zničili. Studie také ukázala, že „církevní vedoucí představitelé většinu případů pohlavního zneužívání analyzovaných do roku 2000 ignorovali, zatajovali nebo zlehčovali“.

„Běžně přesouvali obviněné a odsouzené duchovní jinam, někdy dokonce do zahraničí, ve snaze vyhnout se trestnímu stíhání,“ napsali autorky a autoři zprávy. Zájmy katolické církve a jejích představitelů dostaly podle nich přednost před ochranou farníků. „Nepochybně jde jen o špičku ledovce,“ dodaly vedoucí studie, historičky Marietta Meier a Monika Dommann.

Švýcarští biskupové v neděli oznámili, že zahájili předběžné vyšetřování obvinění ze zakrývání sexuálních útoků v rámci církve. V posledních letech podobné zprávy v zemích, jako je Německo a Francie, vyvolaly požadavky na odškodnění obětí a podnítily výzvy k potrestání biskupů, kardinálů a řeholních představených, kteří toto zneužívání kryli, připomíná ABC News.

Domů
Sdílet
Diskuse