Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
16. září 2023 9:42
Čas čtení 0:59

Čečenský vůdce Kadyrov je údajně v kritickém stavu. Spekuluje se i o kómatu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čečenský vůdce Kadyrov je údajně v kritickém stavu. Spekuluje se i o kómatu
Zdroj: TASR/AP

O jeho chabém zdraví a problémech s ledvinami v důsledku závislosti na drogách se hovoří již delší dobu. Někteří se však domnívají, že mohl být i otráven.

Čečenský vůdce a spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Ramzan Kadyrov je údajně v kritickém stavu v nemocnici, informoval v pátek The New York Post s odvoláním na zdroje ukrajinských tajných služeb.


„Jsou zde informace, že válečný zločinec Kadyrov je ve vážném stavu,“ citoval portál vyjádření mluvčího ukrajinské vojenské rozvědky Andrije Jusova. Kadyrovovi se podle něj zhoršilo již existující onemocnění a informace, že je v kritickém stavu, mělo potvrdit několik zdrojů. Příčina tohoto onemocnění podle nich není výsledkem žádného zranění.

15. září 2023 17:10 Čas čtení 1:11 Vláda plánuje zvýšení příspěvku na péči. Kde o něj požádat? Vláda plánuje zvýšení příspěvku na péči. Kde o něj požádat?

Šestačtyřicetiletý Kadyrov je podle zdrojů ve vážném stavu, který se blíží kómatu, několik dní, přičemž má být nemocný už delší dobu. „Mluvíme o systematických zdravotních problémech,“ dodal Jusov.


Nepotvrzené informace o chabém zdraví a problémech s ledvinami v důsledku závislosti na drogách kolují o Kadyrovovi již několik měsíců, přestože se někteří domnívají, že mohl být i otráven, píše The New York Post. Zprávy o Kadyrovově zdravotním stavu nebylo bezprostředně možné ověřit z nezávislých zdrojů.


Kadyrov je vůdcem Čečenské republiky od roku 2007 a je velkým podporovatelem Kremlu od nelegální ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym. Plně podpořil i Putinovu vojenskou invazi na Ukrajinu v únoru 2022 a nazval ji „velkým džihádem“. Dokonce vyzýval Rusko, aby proti Ukrajině nasadilo jaderné zbraně s nízkou účinností.


Svou loajalitou si Kadyrov vysloužil přezdívku „Putinův voják“ či „Putinův útočný pes“, připomíná portál. V probíhající válce na Ukrajině působí jako generálplukovník; několik svých bojovníků nasadil i do krvavého boje o město Bachmut. Jeho vojáci na rozdíl od žoldnéřů z Wagnerovy skupiny podepsali smlouvu s ruským ministerstvem obrany.

Domů
Sdílet
Diskuse