Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
15. září 2023 17:10
Čas čtení 1:11

Vláda plánuje zvýšení příspěvku na péči. Kde o něj požádat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda plánuje zvýšení příspěvku na péči. Kde o něj požádat?
Zdroj: Unsplash/Tim Kilby /volně k použití

O kolik se příspěvek zvýší, zatím není jisté.

Od poloviny příštího roku by se mohl zvýšit příspěvek na péči, rozhodla vládní koalice. V plánu je prý také zavedení nové dávky pro seniory*seniorky a lidi se zdravotním postižením, kterým příspěvek na péči k důstojnému životu nestačí. „Na základě koaličních jednání se našla shoda a ke zvýšení by mělo dojít v polovině roku 2024,“ uvedlo tiskové oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí. 

15. září 2023 8:34 Čas čtení 1:10 S podzimem se do Česka vrací i covid. Jaká nyní platí pravidla pro nakažené? S podzimem se do Česka vrací i covid. Jaká nyní platí pravidla pro nakažené?

Příspěvek na péči má zajistit opatrování v sociálním zařízení či pomoc doma. V Česku je vyplácen od roku 2007 a jeho výše je odvozena od zdravotního či finančního stavu těch, kteří jej čerpají. Někdo tak od státu měsíčně dostává 880 korun a někdo i 19 200 korun. Na dávku v tomto roce dosáhlo na 368 tisíc lidí a příjemců a příjemkyň postupně přibývá. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) už před pár dny avizoval, že chce výši příspěvku upravit. „Nechci říkat představu částky, ale vím, že tady máme velký dluh. Dlouho se nezvyšoval příspěvek na péči. Je tam rozdíl v tom, kdy se vyplácí pro pobytová zařízení a doma,“ řekl s tím, že kvůli zvýšení příspěvku přijde státní rozpočet o miliardy korun. Pro tento krok nyní dostal od vládní koalice zelenou.

Kromě navýšení příspěvku o péči pak resort plánuje také zavedení nové speciální dávky. Jednalo by se o doplatek, který by mohli čerpat ti lidé, jimž na pokrytí péče základní příspěvek nestačí. „Podobu tohoto doplatku ministerstvo v tuto chvíli finalizuje,“ dodalo tiskové oddělení.

Kde o příspěvek žádat?

O příspěvek na péči můžou žádat všechny osoby starší jednoho roku, které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb v rozsahu stanoveném stupněm závislosti, uvádí web MPSV

Samotnou žádost pak můžeš podat buď elektronicky, přes datovou schránku, nebo osobně na příslušném pracovišti Úřadu práce ČR. 

Žádost nalezneš zde
Domů
Sdílet
Diskuse