Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
25. září 2023 12:05
Čas čtení 0:58

Operovat bude robot. Zlínská nemocnice má výjimečnou akvizici za 65 milionů korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Operovat bude robot. Zlínská nemocnice má výjimečnou akvizici za 65 milionů korun
Zdroj: Krajská nemocnice Tomáše Bati

Baťova nemocnice ve Zlíně jako jedna z mála v Česku odstartuje zcela nový způsob péče o pacienty. Operace některých urologických pacientů bude provádět přístroj zvaný Da Vinci. Chirurg ho bude ovládat na dálku.

„Pro mne to je šok, je to úplně jiný styl operování,“ svěřil se primář zlínské urologie Martin Kučera. „Laparoskopické operace, které jsem si v minulosti vytrénoval, musejí být zapomenuty, protože tam platí jiné principy,“ dodal pro iDnes.

14. září 2023 7:00 Čas čtení 3:28 Hledáme lékaře: Poneseš odpovědnost za lidské životy a budeš pracovat, dokud nezhebneš. Značka: pervitin s sebou! Hledáme lékaře: Poneseš odpovědnost za lidské životy a budeš pracovat, dokud nezhebneš. Značka: pervitin s sebou!

Nemocnice přístroj pořídila za 65 milionů korun a vlastní ho jako jedna z mála krajských nemocnic v České republice. „Dostáváme se tím do jakési VIP zóny operačních urologických pracovišť,“ upozornil Kučera. „Pro nás je to opravdu velice výjimečné.“

Robotický operační systém Da Vinci Xi má nástroje nasazené na dlouhých ramenech, která zavede do těla pacienta pomocí několika vpichů, a chirurg pak operuje tak, že ramena ovládá na dálku ovládací konzolí. Dívá se do průzoru, kde vidí 3D obraz snímaný kamerou uvnitř těla pacienta, a joystickem nasazeným na prstech ovládá robotická ramena.

robotický operační systém da Vincirobotický operační systém da Vincirobotický operační systém da Vinci
Zobrazit galerii
(3)

Robot bude operovat hlavně urologické pacienty. Pomůže například s radikální prostatektomií kvůli rakovině, odstranění nádoru ledvin nebo operaci ledvinné pánvičky. Nový druh zákroků je pro pacienty šetrnější, po operaci je kratší období hojení, menší jsou i krevní ztráty a třeba pro onkologicky nemocné pacienty je tak velkým pozitivem.

25. září 2023 9:43 Čas čtení 0:32 Samoléčba může být nebezpečná při jakékoli zdravotní diagnóze Samoléčba může být nebezpečná při jakékoli zdravotní diagnóze

Celý operační tým lékařů, sester i sanitářů musí projít komplexním školicím programem robotické operativy, udělat zkoušky a získat certifikát. Podle webu nemocnice to bylo náročné, ale nutné, jelikož se jedná o velkou změnu a zcela jiný styl operování. 

První „robotická“ operace se uskuteční 6. října a primář Martin Kučera při ní onkologicky nemocnému muži odstraní prostatu. V příštím roce bude zlínská nemocnice provádět dalších deset operací laparoskopicky.

Domů
Sdílet
Diskuse