Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
2. října 2023 11:35
Čas čtení 0:59

Český ministr zahraničí je v Kyjevě. Koná se tam historicky první setkání mimo EU

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Český ministr zahraničí je v Kyjevě. Koná se tam historicky první setkání mimo EU
Zdroj: TASR

Ministři mají jednat o podpoře Ukrajiny.

Jednání ministrů zahraničních věcí se koná v pondělí. Do Kyjeva je svolal šéf evropské diplomacie Josep Borrell. Je to vůbec poprvé, kdy se zástupci všech 27 členských států setkají mimo Evropskou unii (EU). V Kyjevě je také český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Polsko kvůli napjatým vztahům vyslalo náměstka

„Jan Lipavský se historicky poprvé sejde se svými unijními protějšky a ukrajinskými partnery v Kyjevě. Řešit budou podporu Ukrajiny v reakci na ruskou agresi. Pozice Česka je jasná –⁠ vojenská podpora Ukrajině musí být rychlá a dlouhodobě udržitelná,“ uvedlo české ministerstvo zahraničí na sociální síti X.

Konání schůzky v Kyjevě ocenil také šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba, který poděkoval EU a jmenovitě právě Borrellovi. „Je to historická událost, protože Rada EU pro zahraniční věci se poprvé sejde mimo své současné hranice, ale v rámci budoucích hranic Evropské unie,“ uvedl Kuleba na pondělní tiskové konferenci.

Zasedání ministrů nebylo z bezpečnostních důvodů oznámeno předem. Borrell přijel na Ukrajinu v sobotu a v neděli se setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským i ministrem obrany Rustemem Umerovem. Většina zemí vyslala na schůzku v Kyjevě ministry zahraničí. Výjimkou je Polsko, které zastupuje náměstek ministra. Vztahy mezi Varšavou a Kyjevem jsou nyní napjaté po polském zákazu dovozu ukrajinského obilí. Maďarsko zase vyslalo pouze jednoho vysoce postaveného diplomata.

Domů
Sdílet
Diskuse