Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
21. září 2023 8:49
Čas čtení 1:06

Polsko zastavilo dodávky zbraní na Ukrajinu, oznámil premiér Morawiecki

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Polsko zastavilo dodávky zbraní na Ukrajinu, oznámil premiér Morawiecki
Zdroj: Flickr/Kancelaria Premiera/volně k užití

Spory mezi Varšavou a Kyjevem se vyostřily poté, co Polsko spolu se Slovenskem a Maďarskem prodloužilo zákaz dovozu ukrajinských zemědělských produktů po 15. září.

Zastavení dodávky zbraní na Ukrajinu ze strany Polska přišlo uprostřed sporů mezi Varšavou a Kyjevem ohledně dovozu ukrajinského obilí do Polska. Morawiecki soukromé televizi Polsat News řekl, že Polsko pomáhá porazit ruské barbary, ale nemůže souhlasit s destabilizací polského trhu ukrajinským dovozem obilí.

21. září 2023 7:01 Čas čtení 0:42 Polští kněží uspořádali orgie na faře. Prostitutovi v bezvědomí pak odmítli poskytnout pomoc Polští kněží uspořádali orgie na faře. Prostitutovi v bezvědomí pak odmítli poskytnout pomoc

Ukrajina Polsko zažalovala, rozpor prohloubil i Zelenskyj

„Tranzit ukrajinského zboží samozřejmě zachováme,“ řekl Morawiecki a doplnil, že Polsko to nic nestojí. „Naopak můžeme říci, že na tom vyděláváme,“ pokračoval. Podle svých slov však nesouhlasí s tím, aby ukrajinští oligarchové tlačili své obilí na polský trh bez ohledu na polské zemědělce.

Přestože Polsko samo zbraně na Ukrajinu dodávat přestalo, západní překladiště zbraní v Řešově u hranic s Ukrajinou zůstane v provozu na základě dohod se Spojenými státy a Severoatlantickou aliancí.

Podle polského předsedy vlády musí nyní země myslet na to, jak ubránit sebe, a to nejmodernějšími zbraněmi. „Pokud se chcete bránit, musíte mít čím,“ dodal s odkazem na současné nákupy zbraní pro polskou armádu.

19. září 2023 14:52 Čas čtení 0:34 Má Putin dvojníka? Podle experta může být ruský prezident blízko smrti Má Putin dvojníka? Podle experta může být ruský prezident blízko smrti

Vyostření

Spory mezi Varšavou a Kyjevem se vyostřily poté, co Polsko spolu se Slovenskem a Maďarskem prodloužilo zákaz dovozu ukrajinských zemědělských produktů po 15. září. Ukrajina následně podala na tyto tři země žalobu u Světové obchodní organizace.

Rozpory se ještě prohloubily, když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém úterním projevu na Valném shromáždění OSN kritizoval nejmenované evropské země, které podle něj předstírají solidaritu s Ukrajinou, ale ve skutečnosti nahrávají Rusku. V návaznosti na tyto výroky si Polsko předvolalo ukrajinského velvyslance.

Domů
Sdílet
Diskuse