Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
5. října 2023 10:38
Čas čtení 0:42

MAPA 50 míst, kde v Česku netankovat: Pozor, tady je nekvalitní benzin i nafta

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA 50 míst, kde v Česku netankovat: Pozor, tady je nekvalitní benzin i nafta
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Česká obchodní inspekce (ČOI) zveřejnila seznam čerpacích stanic, které nabízely nekvalitní palivo. Za poslední dva měsíce jich přibylo šest. Seznam, který dal dohromady web Kverulant, teď čítá padesátku míst, kde nedoporučuje tankovat.

Ze šesti nově pokutovaných stanic se čtyři nachází v Praze a ve Středočeském kraji. Nejvyšší pokutu dostala benzinka Omar Oil ve středočeském Brandýsku, a to 200 tisíc korun. Majitel, kterému byla původně uložena pokuta ve výši půl milionu korun, na čerpačce prodával jak špatnou naftu, tak špatný benzin. 

Česká obchodní inspekce (ČOI) každý rok kontroluje kvalitu pohonných hmot na čerpacích stanicích v Česku. Od ledna 2010 pak zveřejňuje jednotlivá rozhodnutí o tom, kde přesně naměřila nekvalitní pohonné hmoty a jaké závady zjistila.

Mezi nejčastější příčiny závad v pohonných hmotách patří například nízký bod vzplanutí nafty, vysoký tlak par u benzinu „DVPE“, nízký obsah metylesterů mastných kyselin v bionaftě B30, vysoký obsah síry v LPG, nízké oktanové číslo, překročení destilační zkoušky nafty nebo nedostatečná oxidační stabilita. Některé tyto nedostatky vzniknou pouze omylem, jindy se může jednat o cílený podvod, na kterém se prodejce či dodejce chce obohatit.

Každopádně vždy představují pro motoristu jisté riziko. Konkrétní možné dopady jednotlivých závad pohonných hmot si můžeš zjistit na webu Kverulant, který je sestavil ve spolupráci se Světem motorů a se serverem D-FENS.

Domů
Sdílet
Diskuse