Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
8. října 2023 14:28
Čas čtení 0:51

Nový průzkum: ANO by ovládlo volby s více než 33 procenty, ODS i Piráti oslabují

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nový průzkum: ANO by ovládlo volby s více než 33 procenty, ODS i Piráti oslabují
Zdroj: Hnutí ANO

Pokud by se v září v Česku konaly parlamentní volby, vyhrálo by je s přehledem hnutí ANO. Vyplývá to z volebního modelu, který pro Českou televizi vypracovala agentura Kantar.

Hnutí ANO by podle průzkumu získalo 33,5 procenta hlasů, tedy stejně jako v posledním květnovém průzkumu. Druhá ODS by se oproti květnu propadla o pět procentních bodů na 12,5 procenta, uvádí ČT.

Na třetím místě by skončila SPD s 9,5procentním podílem hlasů. Hnutí tak v průzkumu přeskočilo Piráty, kteří by si pohoršili o dva procentní body na 8,5 procenta. Mírný nárůst podpory naopak zaznamenalo hnutí STAN, kterému dalo svůj hlas 7,5 procenta voličů. Hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny ve volebním průzkumu dále překročila jen TOP 09 s pěti procenty.

Nejblíže vstupu do dolní komory je hnutí Přísaha, které by volila čtyři procenta respondentů. Následuje Socdem a KDU-ČSL, které by shodně získaly 3,5 procenta. Po třech procentech by získali Svobodní, PRO a komunisté. Průzkum uzavírají Zelení se dvěma procenty.

petr fiala
Zdroj: Úřad vlády ČR

Opozice posiluje

V letošním roce se podle autorů projevuje přeliv voličů mezi vládním táborem a opozicí. Zářijový průzkum podle nich tento trend potvrzuje a ještě více prohlubuje. 

6. září 2023 7:00 Čas čtení 4:26 S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková S Piráty končím. Bartoš sedí na třech židlích a nezvládá to, ve straně se dějí nepěkné věci, říká Václavíková

Nejvíce patrný je údajně odliv voličů od ODS směrem k ANO, SPD, Svobodným či přísaze. „Mezi nejčastěji zmiňovanými důvody odklonu se vyskytuje nekompetentnost, nekoncepčnost, chaotičnost, neplnění slibů, ale objevují se také ekonomické důvody jako vysoká inflace, pokles reálných mezd a s nimi spojené důvody jako nečinnost, špatná komunikace,“ uvedli autoři průzkumu pro ČT24.

Domů
Sdílet
Diskuse