Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
15. října 2023 11:37
Čas čtení 1:08

V Praze dnes bude propalestinská demonstrace. Budou ji hlídat desítky policistů, podle magistrátu je akce riziková (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze dnes bude propalestinská demonstrace. Budou ji hlídat desítky policistů, podle magistrátu je akce riziková (Aktualizováno)
Zdroj: REFRESHER / Radim Šlechta (ilustrační foto)

„Zastavme kolotoč násilí“ je heslo nedělního shromáždění, které proběhne na Václavském náměstí. Jeho organizátorem je Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě. Dění budou hlídat desítky policistů a úředníci mohou akci rozpustit.

Ve čtyři hodiny odpoledne proběhne na Václavském náměstí demonstrace pod heslem „Zastavme kolotoč násilí – End of the Cycle of Violence“. Lidé svou účastí vyjádří solidaritu se všemi civilními oběťmi současné eskalace v Izraeli a Palestině a zároveň vyzvou k okamžitému zastavení bombardovaní civilních míst v Pásmu Gazy. Podle přehledu oznámených veřejných shromáždění akce potrvá od 16:00 do 18:00.

Demonstraci pořádá organizace „Ne naším jménem! – Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě“. Ta ve své tiskové zprávě zveřejnila vyjádření, že „příčiny probíhajících událostí je třeba hledat u izraelské okupační armády a Izraele samotného“. Text zveřejnila v sobotu 7. října, kdy k eskalaci konfliktu došlo.

Pražský magistrát akci vyhodnotil jako rizikovou, demonstraci tak budou hlídat desítky policistů včetně členů antikonfliktního týmu. Zároveň budou přítomní i úředníci, kteří mají právo shromáždění rozpustit. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana je spolupráce s Policií ČR důležitá také proto, že existuje vysoká pravděpodobnost, že se na místě uskuteční protishromáždění na podporu Izraele.

14. října 2023 11:17 Čas čtení 0:41 Máte na to šest hodin. Izrael zkrátil dobu milionu palestinských civilistů na únik Máte na to šest hodin. Izrael zkrátil dobu milionu palestinských civilistů na únik

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že shromažďovací právo propalestinské demonstrace ministerstvo nemůže předem omezovat. „Policie bude jako u všech potenciálně rizikových akcí sledovat, zda nedochází k výzvám ke genocidě, násilí, rasové a etnické nenávisti. Pokud ano, tak jako ve všech ostatních případech bude konat podle platného českého práva,“ uvedl ministr. 

Podle mluvčího iniciativy Zdeňka Jehličky půjde o mírové shromáždění. „V neděli budeme manifestovat proti eskalaci konfliktu a proti vyzývání k násilnému řešení celé situace. Máme za to, že důsledky se nedají řešit příčinami. Chceme ukázat, že Palestinci jsou lidé s lidskými potřebami. Že si zaslouží úctu, respekt, spravedlnost a v důsledku i mír,“ cituje jej deník Blesk.

Organizace vznikla v březnu 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra v České republice a zároveň proti vojenské spolupráci Česka a Izraele.

Domů
Sdílet
Diskuse