Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
20. října 2023 10:32
Čas čtení 0:41

V Praze roste výskyt štěnic, varuje hygiena. Může za to migrace obyvatel a špatná paměť lidí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze roste výskyt štěnic, varuje hygiena. Může za to migrace obyvatel a špatná paměť lidí
Zdroj: CDC/Harvard University/volně k užití

Hygienická stanice hlavního města Prahy dostává minimálně jeden až dva podněty o výskytu štěnic týdně. Podle hygieniků je šíření štěnic častější kvůli zvýšené migraci obyvatel a také proto, že na ně moderní společnost už „zapomněla“.

Přesná čísla o výskytu štěnic v Praze neznáme, ale podle nahlášených případů pražské hygieny od hotelů, ubytoven nebo vysokoškolských kolejí víme, že se nejedná o zanedbatelný problém.

Štěnice se velmi rychle množí, bývají totiž mimořádně odolné vůči vnějším vlivům. Přežít dokážou kdekoliv, ať už jde o praskliny, skuliny, nebo třeba rámy obrazů. Zbavit se jich je těžké. Prevencí jejich výskytu je pravidelná dezinsekce. Ta podle zákona patří mezi povinnosti provozovatelů ubytovacích zařízení. I tak se ale může stát, že štěnice zákrok přežijí. V případě jejich výskytu je likvidaci často nutné provádět opakovaně.

Jak se účinně bránit před štěnicemi?

Pokud máš podezření na výskyt štěnic v ubytovacím zařízení, které jsi zrovna navštívil, tak kontaktuj vlastníka nebo správce ubikace. Po návratu domů si prohlédni všechna zavazadla. Prádlo vyper na co nejvyšší teplotu, a pokud můžeš, využij sušičku a vyžehli ho.

Štěnice se živí krví, najdeš-li na svém těle podezřele vypadající kousanec, tak si ho neškrábej, aby nedošlo k zanesení infekce. Tento hmyz vydrží bez potravy až několik měsíců, a proto je tak obtížné se ho zbavit.

Domů
Sdílet
Diskuse