Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
25. října 2023 16:49
Čas čtení 3:14

Dominik Feri jde opět k soudu, hrozí mu až 10 let. Shrnujeme, jak se případ vyvíjel a kdy padne rozsudek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dominik Feri jde opět k soudu, hrozí mu až 10 let. Shrnujeme, jak se případ vyvíjel a kdy padne rozsudek
Zdroj: Refresher/David Marcin

Obvodní soud pro Prahu 3 bude ve čtvrtek 26. října pokračovat v projednávání případu exposlance za TOP 09 Dominika Feriho. Ten čelí obžalobě ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění. V případě prokázání viny hrozí Ferimu až desetileté vězení.

Soud Feriho případ projednával naposledy na jaře. Od té doby se podle informací serveru iDnes.cz soudní znalci věnovali vyhotovování znaleckých posudků. Jednání bude dále pokračovat ve dnech 31. října a 2. listopadu. 

Jak pro iDnes.cz uvedla mluvčí soudu Darina Maříková, v tomto týdnu by měl soud vyslýchat znalce a svědkyni či doplnit další důkazy. V úterý 30. října se pak předpokládá pronesení závěrečných řečí. Své rozhodnutí by soud mohl vynést ve čtvrtek 2. listopadu. V tomto článku popisujeme, jak se Feriho případ v průběhu času vyvíjel.

Květen 2021: Na veřejnost se dostávají první informace

Celou kauzu odstartoval společný článek Deníku N a deníku A2larm, které popisovaly svědectví žen, na nichž se měl Dominik Feri dopouštět sexuálního násilí. Mladé ženy Feriho obvinily z toho, že na nich i přes jejich odpor v opilém stavu vykonával pohlavní styk. Mezi důvody, proč se dívky neobrátily na policii, patřila i společenská a politická moc, kterou tehdejší poslanec disponoval. Feriho instagramový účet patřil v jednu chvíli mezi nejsledovanější v Česku.

13. února 2023 17:19 Čas čtení 3:39 Dominik Feri jde před soud. Shrnujeme, z čeho je obviněný Dominik Feri jde před soud. Shrnujeme, z čeho je obviněný

Novináři Deníku N a A2larmu tehdy přinesli výpověď studentky Petry, jež uvedla, že ji měl tehdejší poslanec přinutit k pohlavnímu styku na párty, kterou pořádala u sebe doma. Dívku údajně zatáhl do jejího pokoje, přičemž dveře zabarikádoval nočním stolkem. I přes opakovaně vyslovený nesouhlas ji měl následně nutit k sexu.

„Měla jsem ho za tu liberální hvězdu, která má velký vliv na mladé lidi a kasá se hodnotami moderní společnosti. Proto jsem se bála, že mi nikdo neuvěří,“ uvedla Petra.

14. února 2023 14:00 Čas čtení 1:25 Dominik Feri zveřejnil jméno ženy, která popsala jeho chování. Ohavné, reagoval Kalousek Dominik Feri zveřejnil jméno ženy, která popsala jeho chování. Ohavné, reagoval Kalousek

„Nemohla jsem odejít, protože mi zatarasil cestu“

Svoji zkušenost novinářům popsala také studentka Markéta, která se s poslancem seznámila prostřednictvím aplikace Tinder. S Dominikem Ferim se poprvé viděla na soukromém večírku v pražském bytě. Během večera měl tehdejší poslanec za dívkou přijít nahý do koupelny a dožadovat se sexu.

„Vlezl ke mně do sprchy a začal se nevybíravě dožadovat sexu. Tlačil na mě. Nemohla jsem odejít, protože mi zatarasil cestu. Pořád mi opakoval, že to bude jenom trochu, že to bude jen chvíli, a moje odmítání ho vůbec nezajímalo. Nakonec to proti mé vůli a navzdory tomu, že jsem několikrát jasně řekla ne, udělal. Nepřála jsem si s ním mít sex, ale on to udělal,“ uvedla tehdy Markéta.

Další dívkou, s níž novináři mluvili, byla Jana, která se s Ferim seznámila, když jí bylo teprve 17 let. Jana s politikem nechodila, pouze se s ním vídala, přičemž věděla, že se i on vídá s dalšími dívkami. Během sexu trvala na tom, aby používali ochranu. Jednou si však Feri kondom bez předchozího dívčina souhlasu údajně sundal. 

22. února 2023 19:30 Čas čtení 1:16 Feri se vrátil na sociální sítě, kde sdílí svou obhajobu. Vznikla výzva #NesledujuFeriho Feri se vrátil na sociální sítě, kde sdílí svou obhajobu. Vznikla výzva #NesledujuFeriho

„Nechtěla jsem v tom pokračovat, ale on to nerespektoval. Prý už je to jedno a nemám to řešit. Dělal to dál, i když jsem ho žádala, ať přestane. Byla jsem z toho úplně paralyzovaná, nebránila jsem se fyzicky, protože jsem z toho byla fakt v šoku. Nikdy se mi to nestalo a já jsem tomu nemohla uvěřit,“ uvedla Jana.

Červen 2021: Ozývají se další oběti

Po zveřejnění prvních obvinění se Dominik Feri vzdal poslaneckého mandátu a stáhl z očí veřejnosti. Novináři ve své práci však pokračovali a v červnu 2021 vydal Deník N a A2larm článek se svědectvími dalších obětí.

O svoji zkušenost se podělila také žena, kterou měl Feri údajně omámit. Její jméno novináři nezveřejnili. „Když jsem zopakovala, že opravdu chci odejít, povolil a sdělil mi, že mě teda nechá. Sám se mě zeptal, jestli se před odchodem nechci napít. Byla jsem žíznivá, tak jsem řekla, že jo. Vypila jsem určitě dost a pak nastal ten problém. Tohle je totiž to poslední, co si pamatuju, pak už mám jen útržky vzpomínek,“ vzpomínala.

„Já nevím, proč si pamatuju tak málo, mám mezeru mezi chvílí, kdy jsem byla nachystaná odejít a kdy jsme potom najednou zase seděli na posteli. Ale pak jsem ležela, nic jsem neříkala, byla jsem ztuhlá a strašně jsem se bála. (...) Ani nevím, jestli jsme měli sex. Rozhodně vím, že mi do intimních míst strkal prsty, že na mě sahal, sahal na mě několikrát za tu noc,“ uvedla s tím, že nic z popsaného nahlašovat kvůli strachu nechtěla. Ostatní ženy, které se rozhodly podělit o svoji zkušenost s Ferim, jí však dodaly sebevědomí.

27. dubna 2023 16:30 Čas čtení 5:57 „Před rokem jsem se pokusil o sebevraždu. Je to bezmoc.“ Soud s Ferim pokračuje, líčení se odročuje na konec července „Před rokem jsem se pokusil o sebevraždu. Je to bezmoc.“ Soud s Ferim pokračuje, líčení se odročuje na konec července

Kromě tohoto případu přinesli novináři další tři příběhy sexuálního obtěžování, jejichž součástí je urážení, ponižování, neodbytnost či nerespektování slova „ne“ ze strany Dominika Feriho.

Březen 2022: Obvinění ze znásilnění

V březnu roku 2022 byl Dominik Feri Policií ČR obviněn ze znásilnění. „Kriminalisté v tomto případu zahájili trestní stíhání konkrétní osoby pro trestný čin znásilnění. V případě odsouzení hrozí pachateli až desetiletý pobyt za mřížemi, jelikož je stíhání vedeno i pro trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Jan Daněk.

Listopad 2023: Rozsudek?

Obvodní soud pro Prahu 3 se případu Dominika Feriho věnuje od letošního února. Bývalý poslanec za TOP 09 je obviněn ze tří případů znásilnění, z nichž jeden měl být spáchán na sedmnáctileté dívce. V případě prokázání viny hrozí Ferimu až 10 let vězení.

Domů
Sdílet
Diskuse