Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
27. dubna 2023 16:30
Čas čtení 5:57

„Před rokem jsem se pokusil o sebevraždu. Je to bezmoc.“ Soud s Ferim pokračuje, líčení se odročuje na konec července

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Před rokem jsem se pokusil o sebevraždu. Je to bezmoc.“ Soud s Ferim pokračuje, líčení se odročuje na konec července
Zdroj: Refresher/David Marcin

Soud dál projednává případ bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho, který je obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o znásilnění. Refresher byl na místě a přináší ti výpovědi Dominika Feriho přímo ze soudní síně.

Před budovou Obvodního soudu pro Prahu 3 je ve čtvrtek 27. dubna opět rušno. V druhém patře budovy netrpělivě vyčkávají novináři na příchod Dominika Feriho, jehož případ se dnes dále prošetřuje. Feri přichází kolem deváté hodiny v doprovodu své advokátky. Při líčení nadále odmítá všechny trestné skutky, které mu obžaloba ukládá za vinu. 

27. dubna 2023 7:45 Čas čtení 0:57 Další den soudu s Dominikem Ferim: Vypovídat bude psychoterapeutka oběti (Aktualizováno) Další den soudu s Dominikem Ferim: Vypovídat bude psychoterapeutka oběti (Aktualizováno)

Soudní projednávání začíná čtením důkazů a následně dodatečným výslechem Feriho. Ten si ještě před začátkem výslechu požádá o nahlédnutí do komunikace jedné z poškozených s jejím přítelem. 


Soudkyně Lenka Hájková ve své úvodní řeči zmiňuje například Feriho elektronickou korespondenci nebo vyjádření žen o dopadech údajných trestných činů na jejich životy. Obžalovaného posléze vyzývá, aby dokončil svou obhajobu z dřívějších jednání. 

Feri v monologu uvádí například to, že tvrzení některých poškozených nedávají smysl, jelikož oběť popisuje nepřesně jeho kancelář a skutky, o kterých mluví, považuje Feri za nemožné. „Obžalovaná úplně jinak popisuje, jak vypadala moje kuchyň, nesedí to, co měla mít na sobě, to, co vypila, a také nedává smysl, proč by ke mně později nastoupila na stáž tak, jako by se nic nestalo,“ uvádí Feri s tím, že mezi ním a poškozenou došlo pouze k líbání ve výtahu. 

15. února 2023 6:00 Čas čtení 3:24 Dominik Feri řekl jméno poškozené záměrně, chce tím zastrašit ostatní, říká právnička. Jemu i médiím hrozí pokuta Dominik Feri řekl jméno poškozené záměrně, chce tím zastrašit ostatní, říká právnička. Jemu i médiím hrozí pokuta

Podobně hodnotí i další případ, kdy měl údajně podat látku neznámého původu ve Fantě tehdy nezletilé dívce. „Je mi odporné o něčem takovém vůbec uvažovat. Fanta byla jen Fantou, ta verze jejího příběhu je nereálná,“ říká s tím, že je podle něj navíc fyziologicky nemožné, aby oběť ihned po požití nápoje ztratila vědomí. „Každý asi známe situaci, kdy jsme požili nějaký lék, a víme, že začne účinkovat až za nějakou dobu,“ dodává.

Motivace financí i zviditelnění

Soudkyně následně pokládá Ferimu dotaz ohledně toho, jaké motivace mohou poškozené mít k tomu, aby o skutcích lhaly. „To je otázka, která mě vede ke spekulacím, kterých se nechci dopouštět, ale odkážu se na spisový materiál,“ začíná Feri. U první oběti uvádí, že soudní znalkyně uznala, že u ní existuje hypotetický motiv, kterým by mohla být jakási ziskovost, například v podobě získání zájmu okolí. „Já sám to posoudit nedovedu, ale je u ní popsán i určitý vliv jejího přítele. Ten říkal, že ji musel nutit k tomu, aby šla na výslech,“ říká. 

22. února 2023 19:30 Čas čtení 1:16 Feri se vrátil na sociální sítě, kde sdílí svou obhajobu. Vznikla výzva #NesledujuFeriho Feri se vrátil na sociální sítě, kde sdílí svou obhajobu. Vznikla výzva #NesledujuFeriho

U druhé poškozené zase zmiňuje finanční motivaci. „V rámci řízení zde byl na výslechu svědek, který uvedl, že má slečna problém s nalezením stálého zaměstnání a příjmu. Částka, o kterou žádá, je milion dvě stě tisíc korun. Neříkám, že to tak je, ale když se ptáte na to, jaký by mohl být motiv, tak se snažím odpovědět na otázku,“ hájí se Feri. 


U třetí poškozené pak přiznává, že motiv nezná. „Soudní znalkyně nějaké motivace předestřela, mohla by za tím také být nějaká ziskovost, ať už si pod tím představíme cokoliv, nejen peníze, ale třeba i určitou medializaci,“ říká. 


V závěru výpovědi vedené soudkyní pak Feri uvedl, jak momentálně žije. „V současné době mám takový sabatikl a plně se věnuji soudnímu řízení, žiju z úspor. Mám přítelkyni, po skončení procesu bych se chtěl věnovat právu, které mám vystudované, ale momentálně toto řízení můj život formuje,“ uvedl. 

Proč neodpovídáte nahlas

Následovala pak série otázek na Feriho od státní zástupkyně. Jelikož jsou případy, které soud projednává, z let 2016 a 2018, začíná dotazy na Feriho životní situaci v té době. „Bydlel jsem ve studentském sdíleném bytě, moc často jsem tam ale nepobýval. Měl jsem školu, hodně času jsem trávil v práci a také jsem v té době začal jezdit s besedami na školách po republice a víkendy jsem trávil v Teplicích,“ říká.

14. února 2023 19:26 Čas čtení 3:23 „Debaty typu Židi a Hitleři by měly vymizet.“ Nejedlová odmítla pozvání do diskuze ČT se senátorkou Kovářovou o sexuálním násilí „Debaty typu Židi a Hitleři by měly vymizet.“ Nejedlová odmítla pozvání do diskuze ČT se senátorkou Kovářovou o sexuálním násilí

Zástupkyně se ho pak dotazuje i na jeho vztah k alkoholu. „V té době jsem měl asi běžný vztah k pití, na poměry vysokoškolského studenta. Pil jsem zhruba třikrát týdně, řekl bych, že tak čtyři až pět piv,“ říká. Přichází ale otázky i na omamné látky. 


„Žádné neužívám, moje medikace mi to nedovoluje,“ začíná Feri polohlasně. 

„Já myslela ale v té době,“ nenechává se odbýt státní zástupkyně. 

„Chodil jsem v té době často na večírky v rámci studentského života, ale žádné omamné látky jsem neužíval,“ říká Feri stále tlumeně.

„Proč mi nechcete odpovídat nahlas?“ ptá se státní zástupkyně.

„Já vám nahlas odpovídám. Nevím ale, co vám mám říct. Chcete slyšet to, že jsem si na střední škole dával marihuanu?“ ptá se Feri.

Tohle bych nepřál ani největšímu nepříteli

Následuje opět řada dotazů na konverzace s poškozenými. Feri přiznává, že je bohužel nemá kompletní. V době, kdy mělo ke skutkům dojít, se s dívkami stýkal i přesto, že měl přítelkyni. Z obav o to, aby to nezjistila, většinu chatů prý smazal. Dodává také, že v té době měl často sex na jednu noc. 


Státní zástupkyni také zajímá, zda Feri v roce 2017 sdílel na svůj Facebook jistý článek o sexuálním násilí z The New York Times. Feri připouští, že neví. Odpovídá ale, že v rámci ohlasu na kampaň Me Too před lety přispíval spolku Konsent. „Už nevím, jestli to bylo někde na HitHitu, ale moje jméno tam asi bude veřejně,“ říká. 

13. února 2023 17:19 Čas čtení 3:39 Dominik Feri jde před soud. Shrnujeme, z čeho je obviněný Dominik Feri jde před soud. Shrnujeme, z čeho je obviněný

V rámci své obhajoby ale Feri opakovaně zmiňuje, že ačkoliv jeho chování či vyjadřování nemuselo vždy být zcela vhodné, nikdy se sexuálního násilí nedopustil. „V době, kdy k tomuhle mělo dojít, mi bylo devatenáct let. Dnes je mi dvacet šest a to, čím si procházím poslední dva roky, bych nepřál ani svému největšímu nepříteli,“ říká. „Mám velmi břitký a sarkastický styl humoru, mohl jsem někdy ženě ironicky říct něco, co nebylo pochopeno. Snažím se ale být vstřícnější, empatičtější, vlídnější a asertivnější,“ doplňuje Feri. 


„Dopustil jste se někdy manipulace a psychického nátlaku?“ ptá se státní zástupkyně. „To je velmi sugestivní otázka. Ano, sváděl jsem dívky úmyslně, ale pokud jde o nátlak či manipulaci, tak to se nikdy nestalo,“ tvrdí. Feriho výpověď byla posléze přerušena, v jedenáct hodin totiž měla dorazit další svědkyně, psychoterapeutka jedné z obětí. Kvůli citlivé povaze informací vyplývajících z výpovědi ale byla tato část líčení neveřejná.

Vadí mi, že jsem napadán za omluvu

Ze soudní síně vychází o hodinu a půl později, soud vyhlašuje polední přestávku a Feriho výpověď bude pokračovat od dvou hodin. Už ale tušíme, že dnes rozsudek nepadne. Po přestávce se všichni vrací do soudní síně a pokračuje Feriho dodatečný výslech. Otázky tentokrát klade zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší. „Pane obžalovaný, mohl byste mi říct, zda máte nějaký pracovní poměr,“ ptá se.

16. února 2023 15:32 Čas čtení 0:38 Feriho před soudní síní napadl muž, křičel na něj rasistické urážky Feriho před soudní síní napadl muž, křičel na něj rasistické urážky

Feri odpovídá, že nepracuje už od konce května 2021. Výši, v jaké měl své úspory v době ukončení práce, ale i v současnosti odmítá komentovat. Zmocněnkyně klade otázky velmi intenzivně. Ptá se, zda Feri někdy kontaktoval některou z obětí, jejichž jména v minulosti u soudu zmínil, ale jejich případ byl odložen, a také na to, zda někdy požil kokain nebo jinou látku. 


Feri na žádný z dotazů neodpovídá, říká zmocněnkyni jen to, že ho mrzí, že jsou některé konverzace se ženami, které soud dostal k dispozici, vykládány špatně. Obrací se prý proti němu i fakt, že se někdy někomu za své chování omlouval: „Na všechno už jsem odpovídal. Mám pocit, že se proti mně spikl celý svět a lidé, se kterými jsem měl dobré vztahy, proti mně teď vypovídají,“ zoufá si. „Vadí mi, že jsem napadán za to, že se omlouvám. Asi už to přestanu dělat, protože je to pak proti mně použito,“ dodává posléze.

Bezmoc 

Zmocněnkyně se ptá i na to, zda pro sebe a své chování z minulosti učinil reflexi a pokusil se třeba vyhledat odbornou pomoc. „Já jsem se před rokem pokusil o sebevraždu. Neumíte si představit, jaká je tíha nepravdivého obvinění,“ říká Feri se značným rozrušením.


„Nevím, jak už vám to mám říct. Ta bezmoc je neuvěřitelná. Nikdy jsem se nedopustil žádného sexuálního násilí. Nikdy. To, co se zmiňujete ohledně drog v pití, to je pomluva, je to nechutná lež. Nevíte vůbec, jaké to je mít ten štempl, co na sobě teď mám. Jaká bezmoc je, když se bráníte proti všemu, připravujete se na to a pak je to tu u soudu napadáno. Já se tu jen snažím dokázat, že to jsou úplné nesmysly,“ říká Feri. 

19. dubna 2023 12:55 Čas čtení 1:55 Česká vláda chystá redefinici znásilnění. „Snad najdeme společnou řeč,“ doufá ministr Česká vláda chystá redefinici znásilnění. „Snad najdeme společnou řeč,“ doufá ministr

Na další dotazy zmocněnkyně říká, že jsou absurdní. „Nedovedete si představit tu hloubku dna, v jakém jsem byl,“ uzavírá. Poté, co mu některé dotazy pokládá jeho advokátka, se zdá, že je Feri rozrušený, odpovídá apaticky a mne si koutky očí.

Spravedlnost dostala dovolenou

Soudkyně nakonec rozhoduje tak, že všechny důkazy, které byly k dispozici, už soud projednal, a další líčení se tedy odročuje. Jak se ale zdá, spravedlnost tentokrát dostala doslova dovolenou. Na tom, kdy by líčení mohlo proběhnout, se totiž soudkyně, zmocněnkyně i státní zástupkyně a Feriho advokátka nemohou chvíli shodnout, jelikož budou na letních prázdninách.

25. dubna 2023 6:00 Čas čtení 8:48 Koalice není manželství pro všechny? Jak se TOP 09 snaží skrze mladé tváře o postFeri renesanci Koalice není manželství pro všechny? Jak se TOP 09 snaží skrze mladé tváře o postFeri renesanci

Společný termín nakonec naleznou 25. a 27. července. Soud tak dnes končí bez rozhodnutí a pokračovat bude za tři měsíce. Po konci jednání ale ještě soudkyně rychle odpovídá na otázky médií. „Výpověď probíhala asi tak, jak jsem očekávala. Dodatečný výslech mi objasnil spoustu věcí. Nebylo pro mě ale překvapující, že obžalovaný na mnoho dotazů neodpovídal,“ říká soudkyně závěrem. 

Domů
Sdílet
Diskuse