Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
7. listopadu 2023 16:31
Čas čtení 1:15

Drink, který budí vášně. Proč produkt Logana Paula české děti milují, i když je škodlivý?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Drink, který budí vášně. Proč produkt Logana Paula české děti milují, i když je škodlivý?
Zdroj: Prime Hydration/Propagační materiál

Děti po něm touží, rodiče i lékaře spíš děsí. Energetické nápoje za 200 korun jsou hitem na základních školách.

Prime Hydration je řada sportovních a energetických nápojů, které vymyslela dvojice amerických youtuberů Logan Paul a KSI. Brzy je začali propagovat i influenceři v Česku a dnes už jsou mezi mladistvými známým hitem. Pití nápoje je do velké míry statusová záležitost, a děti po něm proto touží.

7. listopadu 2023 7:41 Čas čtení 0:54 Zemřela na následky kosmického záření. Rakovinu dostala, protože často létala mezi Evropou a USA Zemřela na následky kosmického záření. Rakovinu dostala, protože často létala mezi Evropou a USA

Nápoj, jehož cena se ve večerkách nebo drogeriích pohybuje mezi 100 až 250 korunami, přitom obsahuje velké množství látek, které jsou pro děti škodlivé.

Vyrábí se ve dvou verzích. Energy obsahuje 200 miligramů kofeinu, což je téměř stejné množství jako ve třech kávách typu espresso, půllitrová lahev verze Hydration v sobě zase má pro změnu 700 miligramů draslíku. Zvýšená hladina této látky v těle může způsobit srdeční arytmii, ve vážnějších případech dokonce náhlou zástavu srdce. Největší riziko je u lidí, kterým správně nefungují ledviny nebo užívají draslík v tabletách. Pro děti jsou škodlivé i další látky obsažené v nápoji: izoleucin, leucin a valin.

Logan Paul se na internetu obhajuje tím, že na etiketě lahve je značka 18+. 61 procent jeho sledujících na Instragramu jsou však lidé pod 24 let, na TikToku dokonce 80 procent. Není tedy divu, že se právě mladiství stali cílovou skupinou.

Na nápoj už začaly upozorňovat také školy či sportovní kluby. Z pohledu ministerstva zemědělství a jeho organizací, které na nezávadnost potravin dohlížejí, je nicméně nápoj z legislativního hlediska v pořádku.

7. listopadu 2023 14:26 Čas čtení 1:37 Obézní je necelá pětina Čechů. Lékaři by ti brzy mohli předepsat pohyb jako součást léčby Obézní je necelá pětina Čechů. Lékaři by ti brzy mohli předepsat pohyb jako součást léčby

„Není důvod, aby se tato potravina prodávala v lékárně ani aby bylo pro prodej třeba nějaké speciální povolení. Uvedená etiketa se nezdá být v rozporu s potravinářskou legislativou, a to včetně poznámky, že výrobek nenahrazuje pestrou stravu,“ uvedla pro Seznam Zprávy Tereza Kubálková z tiskového oddělení ministerstva.

Domů
Sdílet
Diskuse