Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
7. listopadu 2023 7:41
Čas čtení 0:54

Zemřela na následky kosmického záření. Rakovinu dostala, protože často létala mezi Evropou a USA

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Bývalá letuška společnosti Korean Air Lines strávila v letech 1995–⁠2021 na palubě letadel téměř 1022 hodin ročně.

Jihokorejská komise pro posuzování nemocí potvrdila smrt letušky, která trpěla rakovinou žaludku v důsledku vystavení kosmickému záření. Jedná se o první verdikt svého druhu v Jižní Koreji, informovala v pondělí tisková agentura Jonhap.

6. listopadu 2023 8:31 Čas čtení 0:44 Po dramatické situaci s rukojmím letiště v Hamburku obnovilo běžný provoz Po dramatické situaci s rukojmím letiště v Hamburku obnovilo běžný provoz

Případ se týká bývalé letušky společnosti Korean Air Lines, která v letech 1995 až 2021 strávila na palubě letadel 1022 hodin ročně. Polovina této doby připadala na dálkové lety do Ameriky a Evropy. U těchto tras, které vedou nad severním pólem, se obecně předpokládá přibližně pětinásobná míra vystavení kosmickému záření, a to kvůli nedostatečné tloušťce atmosféry, která by před tímto zářením chránila.

Na příležitostné cestující má kosmické záření jen malý vliv. Existují však obavy o bezpečnost členů posádek letadel, kteří v takových výškách běžně pracují.

Podle jihokorejského státního dozorčího orgánu, Komise pro jadernou bezpečnost a zabezpečení, byly letušky v letech 2017–⁠2021 vystaveny průměrné maximální úrovni radiace 5,42 milisievertu za rok, což je zhruba pětinásobně vyšší hodnota, než je normální přípustná úroveň 1 mSv.

5. listopadu 2023 17:42 Čas čtení 0:50 Čeští občané v Pásmu Gazy žádají o evakuaci. Ministerstvo je s nimi v kontaktu, uvedl Lipavský Čeští občané v Pásmu Gazy žádají o evakuaci. Ministerstvo je s nimi v kontaktu, uvedl Lipavský

Společnost Korean Air Lines prohlásila, že zajistila, aby členové letové posádky nebyli vystaveni radiaci nad přípustnou roční úroveň. Rovněž tvrdila, že souvislost mezi rakovinou letušky a kosmickým zářením nebyla prokázána. Komise pro přezkoumání nemocí však tato tvrzení odmítla a dospěla k závěru, že existuje „podstatná“ souvislost, pokud se vezme v úvahu kumulativní ozáření oběti, které mohlo být vyšší, než bylo naměřeno, a další nepříznivé faktory pracovního prostředí včetně letového řádu na dlouhé vzdálenosti.

Domů
Sdílet
Diskuse