Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
9. listopadu 2023 7:17
Čas čtení 1:01

Obliba energy drinků u dětí dramaticky stoupá. V Ústeckém kraji je denně pije až pětina školáků

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Obliba energy drinků u dětí dramaticky stoupá. V Ústeckém kraji je denně pije až pětina školáků
Zdroj: Unsplash/thom masat/na voľné použitie (ilustračné foto)

Popularita energetických nápojů mezi mladými Čechy a Češkami stoupá. Z nové studie vyplývá, že sklon k rizikové konzumaci těchto nápojů má desetina z nich.

Alarmující data přinesla Mezinárodní výzkumná studie, do které se zapojilo 13 tisíc dětí ve věku od 11 do 15 let. Podle dokumentu mezi náctiletými Čechy a Češkami klesá obliba slazených limonád. Zatímco ještě v roce 2006 pila denně limonády téměř třetina českých školáků a školaček, během dekády toto číslo kleslo na 14 procent.

Mnohem větší problém pro českou společnost představují energetické nápoje. Každý desátý mladý člověk má podle studie sklon k jejich rizikové konzumaci. Energy drinky si pak každodenně užívá 3,3 procenta školáků a školaček. Problém se mnohem více týká chlapců, kteří po energetických nápojích sáhnou až dvaapůlkrát častěji než dívky.

Žebříčku vévodí Ústecký kraj

Podle průzkumu se vysoká konzumace energetických nápojů mezi mládeží týká hlavně Ústeckého, Libereckého a Karlovarského kraje. Na Ústecku pije energetické nápoje dokonce každý pátý školou povinný člověk (20,5 procenta). Na opačné straně žebříčku stojí Praha, kde si tento druh nápojů dopřává pouze 7,7 procenta školáků a školaček.

6. listopadu 2023 11:00 Čas čtení 12:29 Mluvme o sexu. „Používejme slova jako penis nebo vulva. Časem to přestane být trapné,“ radí psycholožka Mluvme o sexu. „Používejme slova jako penis nebo vulva. Časem to přestane být trapné,“ radí psycholožka

S energetickými nápoji se pojí další problémy

Průzkum dále varoval před tím, že častá konzumace energetických a slazených nápojů je spojena s dalšími faktory rizikového chování. Jedná se především o kouření, častou opilost či konzumaci marihuany. Tato vazba je silná především u energetických nápojů, u slazených je toto číslo o něco nižší. 

Kritice v posledních dnech čelí zejména Prime Hydration – řada sportovních a energetických nápojů, které vymyslela dvojice amerických youtuberů Logan Paul a KSI a u českých dětí se těší velké oblibě. Nápoj, jehož cena se ve večerkách nebo drogeriích pohybuje mezi 100 až 250 korunami, obsahuje velké množství látek, které jsou pro děti škodlivé.

Domů
Sdílet
Diskuse