Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Lucie Kotvalová
17. listopadu 2023 v 7:21
Čas čtení 1:04

Světový den předčasně narozených dětí: V Česku se nedonošené miminko narodí každou hodinu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Světový den předčasně narozených dětí: V Česku se nedonošené miminko narodí každou hodinu
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Na světě se před termínem narodí 1 z 10 dětí. Právě jim patří Světový den předčasně narozených dětí, který se po celém světě slaví 17. listopadu.

Podle OSN se předčasně narodí 1 z 10 dětí a podle neziskové organizace Nedoklubko se v Česku nad inkubátory po předčasném porodu trápí až 8 500 rodin ročně. Předčasně narozené děti, které v nejtěžších případech váží jen půl kila, musí být po narození uloženy do inkubátorů, kde „svádí boj o svou budoucnost“.

OSN odhaduje, že v roce 2020 se předčasně narodilo 13,4 milionu dětí. Téměř milion z nich na předčasné komplikace zemřel. Právě 17. listopad tak slouží jako den pro zvýšení povědomí o problematice předčasného porodu na celém světě.

24. října 2023 v 6:00 Čas čtení 6:47 „Kdy bude mimčo?“ Nepokládejme ženám takové otázky. Z mnoha důvodů  „Kdy bude mimčo?“ Nepokládejme ženám takové otázky. Z mnoha důvodů

Typickými prvky, které se ten den využívají k vyjádření podpory, jsou nasvícení památek purpurovou barvou, šňůra novorozeneckých ponožek a purpurové srdce jako symbol výjimečnosti, bojovnosti a křehkosti.

Síla, odhodlanost a houževnatost

Podle výkonné ředitelky Nedoklubka Lucie Žáčkové se ve čtvrtek 16. listopadu rozsvítí purpurovou barvou alespoň jedna budova v každém českém městě s perinatologickým centrem intenzivní nebo intermediární péče. Akt má sloužit jako symbolické poděkování zdravotníkům a zdravotnicím pečujícím o nedonošené děti.

Organizace letos spustila také fundraisingovou kampaň Narodila se nám hvězda. „Svým finančním příspěvkem tak může kdokoliv podpořit naši činnost – naším cílem je nabídnout příští rok pomoc každé rodině, která to bude potřebovat,“ uvedla v tiskové zprávě.

12. listopadu 2023 v 6:00 Čas čtení 6:08 Nepodáš bezchybný výkon, nezasloužíš si lásku? Jak se vypořádat s rodiči workoholiky Nepodáš bezchybný výkon, nezasloužíš si lásku? Jak se vypořádat s rodiči workoholiky

Žáčková ještě dodala: „Slavíme sílu, odhodlanost a houževnatost našich dětí a děkujeme za skvělou péči českých neonatologů a sestřiček. Slavíme také sílu nás všech, rodičů… Oslavme společně tento den!“

Světový den byl iniciován v roce 2008 nadací EFCNI (Evropská nadace pro péči o novorozence). Datum 17. listopadu nebylo vybráno náhodou. Tento den se totiž jeden ze zakládajících členů organizace EFCNI stal otcem dcery poté, co předtím následkem předčasného porodu přišel o trojčata.

Domů
Sdílet
Diskuse