Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
20. listopadu 2023 9:46
Čas čtení 0:48

Zemřela bývalá první dáma USA. Rosalynn Carter bylo 96 let

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Podle organizace Carter Center zemřela bývalá první dáma a manželka 39. prezidenta Spojených států Jimmyho Cartera doma v kruhu své rodiny.

Od roku 1946 let byla manželkou bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera, kterému je momentálně 99 let. Podle agentury Reuters byli nejdéle žijícím prezidentským párem.

Rosalynn Carter.
Rosalynn Carter. Zdroj: Wikimedia Commons/Michael Rivera/volně k použití

„Rosalynn byla mým rovnocenným partnerem ve všem, čeho jsem kdy dosáhl. Moudře mi radila a povzbuzovala mě, když jsem to potřeboval. Dokud byla Rosalynn na světě, vždy jsem věděl, že mě někdo miluje a podporuje,“ vyjádřil se ke smrti své ženy Jimmy Carter, který se sám nachází v hospicové péči.

19. listopadu 2023 15:07 Čas čtení 0:31 Putin mluvil o vztazích s Evropou: Situaci přirovnal k oknům a průvanu Putin mluvil o vztazích s Evropou: Situaci přirovnal k oknům a průvanu

„Kromě toho, že byla milující matkou a výjimečnou první dámou, byla moje matka také velkou lidumilkou. Její život plný péče a soucitu byl příkladem pro všechny Američany. Bude velmi chybět nejen naší rodině, ale i mnoha lidem, kterým její boj za lepší přístup k péči o duševní zdraví pomohl,“ uvedl její syn Chip Carter.

Carter se po prezidentském mandátu svého manžela, který trval od roku 1977 do roku 1981, věnovala dobročinným aktivitám v USA i ve světě. Měla nezvykle silnou pozici, díky které jí zaměstnanci Bílého domu dali přezdívku „spoluprezidentka“. Zastupovala svého manžela na zahraničních cestách a účastnila se zasedání kabinetu. Věnovala se tématu duševního zdraví a naléhala na zlepšení přístupu k péči. V posledních letech trpěla demencí a její zdravotní stav se postupně zhoršoval, stejně jako stav jejího muže.

Domů
Sdílet
Diskuse