Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ondřej Mrázek
12. prosince 2023 8:54
Čas čtení 1:16

„Von snad umřel král?“ Matěj Stropnický si kopl do zesnulého Schwarzenberga. Internet si na něm smlsnul

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Matěj Stropnický žijící na zámku poučuje na facebooku lidi o tom, jak titulovat zesnulého Karla Schwarzenberga.

„Po úmrtí Karla Schwarzenberga jsem využil příležitost mlčet a té se přidržím i nadále. Tohle tedy není poznámka k němu, ale k té šlechtické, ba vskutku královské pompě, které se jeho odchodu dostává.“

11. prosince 2023 16:35 Čas čtení 0:18 Čech čelí překvapivému obvinění ze strany Ruska. Na čem se měl podílet? Čech čelí překvapivému obvinění ze strany Ruska. Na čem se měl podílet?

Těmito slovy Matěj Stropnický, bývalý neúspěšný politik a mimo jiné člověk, který tvrdí, že je třeba s Ruskem jednat, začal svůj sobotní příspěvek na facebooku, v němž se zcela zbytečně vymezil proti způsobu, jakým lidé a média označují bývalého ministra zahraničí, poslance, senátora, kancléře Václava Havla, knížete a taky rytíře Karla Schwarzenberga.

Matěj Stropnický.
Matěj Stropnický. Zdroj: Strana Zelených/propagační materiály

„Je to nedemokratické, nerepublikánské a smrdí to nejhlubším reakcionářstvím. V téhle zemi díky Masarykovi s Benešem neexistují žádná knížata, žádná šlechta, žádná panství v jejich majetku. Vždycky, když něco takového napíšete, je to dezinformace. Umřel člověk, ne král, milá média,“ zakončil své jedovaté rýpání Stropnický. Záhy nato zjistil, co si o jeho vlastním oportunismu a reakcionářství myslí zbytek internetu.

Internet se nedržel zpátky

„Umřel člověk, který sloužil své vlasti, Česku. Kterého si spousta lidí vážila. Kterého spousta lidí měla ráda. O tom všem se vám může nejspíš jen zdát. Tak si aspoň zlobně uplivnete. Ale co už, je to vaše věc,“ napsala známá jaderná inženýrka Dana Drábová. Ostatní zvolili ostřejší tón.

„Chudinko. Vy jste takovej upachtěnej malinkej bezvýznamnej človíček, že? Tak si aspoň kopnete, co?“ reagovala Hana Procházková, jejíž komentář posbíral nejvíce reakcí. Martina Boca pak zvolila pro změnu ironickou poznámku: „Ano, dnes může mít zámek každý, ale šlechtice duše to z něho neudělá.“

Server Extra.cz později Stropnickému volal, aby mu umožnil dále se vyjádřit k věci. Taktéž mu připomněl, že se o Schwarzenbergovi nepsalo jako o králi, nýbrž knížeti, což byl jeho zděděný šlechtický titul a de facto přezdívka, pod kterou byl obecně znám. „Ale to je propaganda TOP 09. A jestli to vnímáte stejně, tak jste jí také podlehl. Schwarzenberg je toho vrcholem, ale to, že se vrací do veřejného prostoru označování příslušníků někdejší šlechty původní titulaturou, to považuju za nepatřičné,“ odpovídal Stropnický.

Domů
Sdílet
Diskuse