Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
12. prosince 2023 10:58
Čas čtení 0:36

Známá firma na Uherskohradišťsku ukončí provoz. Propustí desítky zaměstnanců

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Známá firma na Uherskohradišťsku ukončí provoz. Propustí desítky zaměstnanců
Zdroj: Sklárna Rückl

V obci Strání působí sklárna Květná již 230 let. Nyní bude muset svůj provoz ukončit kvůli nárůstu cen energií.

O konci výroby ke konci ledna 2024 informoval ředitel Marek Mikláš. Majitel sklárny, společnost Cerva Bohemia, loni skončil ve ztrátě převyšující 28 milionů korun. Sklárna většinu výrobků vyváží a kvůli nárůstu cen energií přišla o konkurenceschopnost. Od roku 2022 jí stouply náklady o 14 milionů korun.

12. prosince 2023 8:29 Čas čtení 0:39 Na tohle maso ze známého řetězce bacha! Může v něm být salmonela Na tohle maso ze známého řetězce bacha! Může v něm být salmonela

„Situace na trhu je celkově momentálně opravdu velmi nestabilizovaná. Je pravda, že jsme vystaveni všem tlakům jako výrobci zvenčí. Máme problém se zahraniční konkurencí,“ přiznal majitel sklárny Lubor Cerva pro ČT24.

Sklárna již v minulosti čelila obavám z uzavření. Před dvaceti lety musela demonstranty před výrobnou uklidňovat policie. Nyní je podnik nucen propustit 85 z celkových 87 zaměstnanců. Podle starosty Strání Antonína Popelky jsou sklárny největším zaměstnavatelem v obci a propuštění tak budou těžko hledat náhradu, informuje iRozhlas.

Podle ředitele Mikláše je možné, že výroba skla zůstane, již ale ne ruční. Automatickou linku by obsluhovalo jen několik zaměstnanců. Jasno by mělo být na konci ledna.

Domů
Sdílet
Diskuse