Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před kuřecím masem ze sítě Tesco. Ve dvou vzorcích objevila salmonelu.
Jedná se o kuřecí prsní řízky s šarží 23404102 a 23384102. Obě mají datum spotřeby do 23. září a 12. října 2023, v tržní síti se tedy nenachází. Je však možné, že je spotřebitelé mají doma uchované ve zmrazeném stavu, což na případné bakterie nemá vliv. Maso je tak stále závadné.
Salmonelóza se obvykle u člověka projevuje jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin, má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji 24–48 hodin. Charakteristické jsou průjmy s velkou frekvencí stolic, ale bez přítomnosti krve. Někdy se objevuje i zvracení, téměř vždy je přítomna horečka. U malých dětí, starších a oslabených osob hrozí salmonelová sepse, která může být smrtelná.
Šlo o maso z kuřat, která byla chována a poražena na Ukrajině a zpracovával ho slovenský podnik WE Trade. Na Ukrajině chovatelé dodržují jiné standardy pro chov než v EU, což mohlo závadnost masa způsobit. Hlášení o závadnosti již SZPI vložila do evropského systému rychlého varování pro potraviny a zahájila správní řízení o uložení pokuty.