Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
21. prosince 2023 9:38
Čas čtení 0:46

Nový průzkum: Babišovo ANO by drtivě vyhrálo volby. Podívej se na výsledky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nový průzkum: Babišovo ANO by drtivě vyhrálo volby. Podívej se na výsledky
Zdroj: Refresher/Adéla Ježková

Volby by v listopadu jednoznačně vyhrálo hnutí ANO se 34,5 procenta. Ukázal to model společnosti Median. Do Poslanecké sněmovny by se dostalo šest politických stran a hnutí.

Za hnutím ANO (34,5 procenta) by se dle průzkumu Medianu na druhé příčce umístila ODS s 15,5 procenta, dále Piráti, SPD, STAN a TOP 09. ANO 2011 by v hypotetických volbách získalo 87 poslaneckých mandátů a hnutí by mohlo utvořit koalici s jakoukoliv další stranou. Strany aktuální vládní koalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti) mají v součtu podporu 42 procent potenciálních voličů. Získaly by 90 poslaneckých křesel.

Hnutí ANO dominuje mezi lidmi, kteří jsou již v penzi, ale i mezi voliči ve věku 35 a více let. ODS by zvítězila pouze v případě, že by k urnám šli jen lidé s vysokoškolským titulem nebo podnikatelé. Piráti by zvítězili mezi voliči do 34 let. SPD a ODS se dělí o podporu lidí ve věku 45–54 let. Hnutí STAN by volili především studenti a prvovoliči, TOP 09 by si vybrali lidé ve věku 18–24 let a 35–44 let.

Voleb by se určitě zúčastnilo 55,5 procenta dotázaných. Dalších 13,5 procenta účast zvažuje. K volbám by určitě nešlo 25 procent dotázaných. Volební účast ve volbách do sněmovny v říjnu 2021 byla 65,43 procenta.

Volby do Poslanecké sněmovny proběhnou v roce 2025.

Domů
Sdílet
Diskuse