Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
21. prosince 2023 15:27
Čas čtení 0:42

Varování před sýrem z Francie: Obsahuje nebezpečné bakterie, na český trh se dostalo 50 kilogramů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Varování před sýrem z Francie: Obsahuje nebezpečné bakterie, na český trh se dostalo 50 kilogramů
Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Na českém trhu se objevil sýr z Francie, který obsahuje škodlivé bakterie. Způsobuje krvavý průjem a představuje riziko hlavně pro děti, staré a nemocné nebo těhotné ženy.

Státní veterinární správa (SVS) ve středu upozornila na francouzský sýr Morbier, který se objevil na českém trhu. Výrobek obsahuje bakterie Escherichia coli, které produkují nebezpečný bílkovinný jed shiga toxin.

SVS informace o závadné potravině obdržela od francouzských dozorových orgánů. Na český trh se dostalo necelých 50 kilogramů výrobku. Prodával se v několika malých specializovaných prodejnách v Praze, Plzni a Moravskoslezském kraji.

Identifikace výrobku:
Název: MORBIER AOP MAISON Monts et Terroirs
Výrobce: Route des Terroirs, RTE DE CHALAIN, 39570 VEVY, Francie
Distribuce v ČR: IMCO spol., s. r. o., Statenická 1, 252 64 Velké Přílepy
Šarže / datum minimální trvanlivosti: Kontaminovány dle výrobce mohou být všechny šarže vyrobené do 11. 10. 2023 (včetně)

Větší část výrobku se již podařilo stáhnout z prodeje a zlikvidovat, minimálně 15 kilogramů se však prodalo konečným spotřebitelům a spotřebitelkám. Lidé, kteří si výrobek zakoupili, by jej rozhodně neměli konzumovat. Vrátit jej mohou v místě nákupu.

20. prosince 2023 19:18 Čas čtení 1:27 Kontrola olivových olejů dopadla katastrofálně. Skoro dvě třetiny produktů nevyhovovaly, prošly jen tyhle Kontrola olivových olejů dopadla katastrofálně. Skoro dvě třetiny produktů nevyhovovaly, prošly jen tyhle

Přítomnost toxinu představuje riziko vzniku onemocnění u člověka. Projevuje se jako vodnatý nebo krvavý průjem. Konzumace je nebezpečná zejména pro zranitelné skupiny, jako jsou malé děti, staří či nemocní lidé nebo těhotné ženy.

Domů
Sdílet
Diskuse