Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
20. ledna 2024 7:10
Čas čtení 0:50

Vstup za jednu korunu? Pražská zoo láká na speciální akci, stačí ti starý telefon

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vstup za jednu korunu? Pražská zoo láká na speciální akci, stačí ti starý telefon
Zdroj: Unsplash / Eirik Solheim/volně k užití

Zoo Praha vyhlásila na pololetní prázdniny v pátek 2. února akci na vstupenky pro děti do 15 let. Přinesou-li na pokladnu v tento den starý telefon, získají za něj vstupenku jen za jednu korunu.

„Přinesením svého starého mobilu podpoříte kriticky ohrožený druh goril nížinných. O bezpečnou a ekologickou recyklaci vašeho zařízení se postará neziskový spolek Remobil,“ informoval na svém webu Portál životního prostředí, který spadá pod pražský magistrát.

3. ledna 2024 12:01 Čas čtení 0:52 Pražská zoo slaví gorilí mládě. Z legendární Moji je babička Pražská zoo slaví gorilí mládě. Z legendární Moji je babička

Podmínky akce jsou jednoduché. Na pokladně stačí ukázat starý telefon a rovnou si koupit vstupenku za jednu korunu. Tu mohou ale využít pouze děti do 15 let a pouze 2. února. Telefon následně vhodí do sběrné nádoby umístěné u každého vchodu. Za každý vybraný telefon získá Zoo Praha od společnosti Remobil deset korun a dalších deset korun od společnosti Asekol, které půjdou na sbírkové konto „Pomáháme jim přežít“.

V Česku se odhadem nachází kolem deseti milionů vyřazených telefonů, z nichž některé končí na skládce, kde dochází k uvolňování toxických látek do přírody. Projekt Remobil se snaží tomuto předcházet a zároveň nabízí veřejnosti bezpečnou likvidaci a materiálové využití.

Gorily nížinné se v Praze chovají již od roku 1963. Za tu dobu jich zde byly odchovány dvě desítky, některé z nich se tu dokonce narodily. Ve volné přírodě se jejich počet za posledních 20 let snížil o 60 procent, a to hlavně kvůli odlesňování deštných pralesů v Africe, kde žijí. To probíhá hlavně kvůli těžbě dřeva, ale i vzácných kovů, které se používají právě na výrobu mobilních telefonů.

Domů
Sdílet
Diskuse