Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. ledna 2024 12:01
Čas čtení 0:52

Pražská zoo slaví gorilí mládě. Z legendární Moji je babička

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

V úterý 2. ledna osm minut po deváté hodině večerní porodila desetiletá samička gorily nížinné Duni své první mládě.

„Radujeme se z prvního gorilího mláděte narozeného v pavilonu Rezervace Dja. A naše radost je o to větší, že jím pokračuje příběh slavné Moji. Narozením mláděte se zúročilo obtížné rozhodnutí rozdělit dosavadní skupinu goril a přivézt nového samce. Jen díky tomu jsme ale do Prahy získali Mojinu dceru Duni a můžeme gorily rozmnožovat,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Moja, první gorila narozená v Česku, se tak stala babičkou. Slavný gorilí samec Richard je pradědečkem. Otcem mláděte je 26letý Kisumu. Jeho další mládě, které čeká Dunina babička Kijivu, by se mělo narodit přibližně za čtvrt roku.

„Porod byl rychlý, a přestože je samice Duni prvnička, zvládla vše bez sebemenších potíží. První kontrakce jsme pozorovali zhruba ve čtvrt na devět večer, přičemž už o necelou hodinu později bylo mládě na světě,“ popsal průběh porodu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl. „Ostatní členové skupiny si Duni během porodu a po něm příliš nevšímali, jediný, kdo příchod nového mláděte zvídavě pozoroval, byl sedmiletý sameček Ajabu – až doposud poslední gorilí mládě narozené v Zoo Praha,“ doplnil.

3. ledna 2024 11:09 Čas čtení 1:04 „Ráno máš školu.“ Teprve šestnáctiletý Luke Littler se probojoval do finále mistrovství světa v šipkách „Ráno máš školu.“ Teprve šestnáctiletý Luke Littler se probojoval do finále mistrovství světa v šipkách

Ve středu 3. ledna tak zůstala Rezervace Dja pro veřejnost uzavřena. Otevře se znovu ve čtvrtek, před expozicí goril ale bude přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer. Jejich objektivy totiž Kisuma mohou vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl podle zoo znamenat riziko.

Domů
Sdílet
Diskuse