Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
26. ledna 2024 10:10
Čas čtení 0:48

Další ostuda pro Česko. Podmínka kastrace při úřední změně pohlaví čelí ostré kritice

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Další ostuda pro Česko. Podmínka kastrace při úřední změně pohlaví čelí ostré kritice
Zdroj: TASR/AP/Francisco Seco

Neziskové organizace dnes vyzvaly premiéra Petra Fialu (ODS) ke zrušení podmínky kastrace při úřední změně pohlaví. Ministerstvo spravedlnosti již změnu zákona připravilo. Koalice je však ideologicky rozštěpená a brzdí schválení.

Česká republika tak dlouhodobě porušuje své mezinárodní závazky a vládu čeká několik soudních sporů. Čelí výtkám z OSN, EU i Rady Evropy.

25. ledna 2024 11:21 Čas čtení 0:37 Pět kanadských hokejistů čelí obvinění ze sexuálního napadení. Kluby od nich daly ruce pryč Pět kanadských hokejistů čelí obvinění ze sexuálního napadení. Kluby od nich daly ruce pryč

„Osobně tuto iniciativu podporuji. Jsme si vědomi, že se trans osoby ve společnosti potýkají s celou řadou problémů a předsudků,“ řekl v minulosti serveru iROZHLAS.cz ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podporu vyjádřil i prezident Petr Pavel, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) nebo předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

S podporou váhá názorově rozštěpená ODS a KDU-ČSL a celý proces tak brzdí. Česko zůstává jednou z posledních zemí v Evropě, které tuto podmínku vyžadují. Soudní spory nyní doputovaly až k Ústavnímu soudu a Evropskému soudu pro lidská práva. Oba se případy budou již brzy zabývat.

„Je na čase jednat! Každým dnem Vaší nečinnosti ohledně této problematiky transgender lidé v Česku trpí a země, kterou jako premiér vedete, nedosahuje úrovně hodnot Evropského společenství,“ uvádí organizace v dopise proti kastracím.

Patří mezi ně třeba organizace hájící práva LGBTQ+ osob jako Prague Pride a Trans*parent, ale také třeba Amnesty International.

Praxe, kdy jsou lidé nuceni kvůli změně úředních záznamů o pohlaví v souladu se svou skutečnou identitou podstoupit nevratné chirurgické zákroky, během kterých dochází k odebrání reprodukčních orgánů, je hrubým porušením lidských práv.

Domů
Sdílet
Diskuse