Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
3. února 2024 13:16
Čas čtení 0:56

Do Česka vtrhne silný vítr. Může způsobit škody i komplikace v dopravě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Do Česka vtrhne silný vítr. Může způsobit škody i komplikace v dopravě
Zdroj: Unsplash/Khamkéo Vilaysing/volně k užití (ilustrační foto)

Česko v následujících dnech zasáhne silný vítr, který může na některých místech dosáhnout v nárazech rychlosti až 110 kilometrů v hodině.

Výstraha meteorologů platí od nedělního poledne do pondělní půlnoci. Nejsilnější bude v druhé polovině noci na pondělí a v pondělí dopoledne, kdy se v nárazech počítá s rychlostí kolem 70 km/h, na pomezí Čech a Moravy až 90 km/h. Na horách a exponovaných místech může vítr dosáhnout rychlosti od 90 do 110 km/h. Nejslabší vítr se očekává v severočeských nížinách a na jihovýchodě území. 

Hladiny řek budou opět stoupat

Na návětří hor se čekají také vydatné srážky. Meteorologové očekávají, že v Krkonoších a Orlických horách může spadnout 30 milimetrů srážek za 12 hodin. Deštivé počasí s námi zůstane i v následujících dnech, do půlnoci v noci na úterý může na návětří hor spadnout až 70 milimetrů srážek.

Kvůli srážkám, silnému větru a tání horského sněhu je nutné počítat také se zvýšením hladiny toků. Podle meteorologů nelze vyloučit ani vzestup hladin na první povodňový stupeň. 

29. ledna 2024 9:47 Čas čtení 0:32 Do Evropy přichází saharský písek. Česko zasáhne jen okrajově Do Evropy přichází saharský písek. Česko zasáhne jen okrajově

V souvislosti se silným větrem může docházet k poškození stromů a lesních porostů, menší škody se mohou objevit také na budovách. Nebezpečí mohou představovat uvolněné předměty a zlomené větve, komplikace se očekávají také v dopravě. 

Domů
Sdílet
Diskuse