Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Samuel Valent Ondřej Mrázek
29. ledna 2024 9:47
Čas čtení 0:32

Do Evropy přichází saharský písek. Česko zasáhne jen okrajově

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Do Evropy přichází saharský písek. Česko zasáhne jen okrajově
Zdroj: Unsplash/Henry Dick/volně k užití

Očekává se, že nejvíce zasaženy budou oblasti Spojeného království a Norska.

Očekává se, že část Evropy brzy pohltí obrovské množství písečného prachu. Saharský písek se dostane okrajově i do střední Evropy, nejvíce však postihne oblast severního Německa. V Česku dopady prakticky nepocítíme, informuje portál Počasí & Radar.

29. ledna 2024 8:24 Čas čtení 0:35 Předpověď počasí: Čeká nás nevyzpytatelný týden. Někam přijde jaro, jinam námraza Předpověď počasí: Čeká nás nevyzpytatelný týden. Někam přijde jaro, jinam námraza

Mohutný oblak saharského písku se v současnosti nachází nad Atlantikem západně od Afriky. Zasáhl již Kapverdské souostroví. Očekává se, že se v příštích dnech přesune směrem k Evropě. Tam by měl zasáhnout především Velkou Británii a Norsko.

Mapa pohybu saharského písku.
Mapa pohybu saharského písku. Zdroj: forecast.uoa.g

Písečný prach se skládá z částic písku a úlomků, které mohou stoupat až do výšky deseti kilometrů, což umožňuje jeho přenos do vzdálenosti tisíců kilometrů. Způsobuje viditelné zakalení oblohy a vzduchu. Vnější povrchy pokrývá vrstvou prachu. Zvýšená koncentrace je škodlivá pro lidské zdraví. V případě, že zvýšené koncentrace písečného prachu v ovzduší přetrvávají po delší dobu, se doporučuje omezovat pohyb venku a větrání.

Domů
Sdílet
Diskuse