Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
5. února 2024 13:45
Čas čtení 0:30

Máš v telefonu tyhle appky? Ihned si je smaž, špehují tě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Máš v telefonu tyhle appky? Ihned si je smaž, špehují tě
Zdroj: Unsplash / Bagus Hernawan

Na Google Play se objevila více než desítka aplikací, které tě mohou tajně odposlouchávat nebo fotit. Zkontroluj si, jestli je nemáš v mobilu.

Specialisté z firmy ESET odhalili 12 nebezpečných aplikací, které slouží primárně ke sledování svých uživatelů. Většina vypadá jako obyčejné chatovací aplikace, ovšem není tomu tak. Útočí na data v mobilu různými viry, například pomocí trojského koně VajraSpy, jehož primární funkcí je špehování.

5. února 2024 11:24 Čas čtení 0:40 Chceš se stát agentem? Česká kontrarozvědka hledá studenty na stáž Chceš se stát agentem? Česká kontrarozvědka hledá studenty na stáž

Aplikace ti mohou ukradnout kontakty, soubory, záznamy hovorů nebo textové zprávy. Některé z nich se ti dostanou i k datům z WhatsAppu nebo Signalu a dokážou nahrávat telefonní hovory. Mohou tě přes přední kameru vyfotografovat, nahrávat okolní zvuk či provozovatelům odesílat údaje o poloze telefonu. Aplikace cílí hlavně na obyvatele Indie a Pákistánu, i tak se ale podívej, jestli sis je náhodou nestáhl*a.

Seznam nebezpečných aplikací
1. Rafaqat
2. Privee Talk
3. MeetMe
4. Let’s Chat
5. Quick Chat
6. Chit Chat
7. YohooTalk
8. TikTalk
9. Hello Cha
10. Nidus
11. FlowChat
12. Wave Chat
Domů
Sdílet
Diskuse