Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
14. února 2024 13:14
Čas čtení 0:26

FOTO: Miliony hvězd, spirály i černé díry. Webbův teleskop pořídil nové úchvatné snímky vesmíru

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
FOTO: Miliony hvězd, spirály i černé díry. Webbův teleskop pořídil nové úchvatné snímky vesmíru
Zdroj: NASA

Americký úřad NASA nedávno zveřejnil sérií snímků, které zachycují 19 tzv. spirálních galaxií. Na unikátním projektu se podílely desítky astronomů z celého světa.

Zveřejněné snímky byly pořízeny prostřednictvím Webbova teleskopu, který jako jediný disponuje schopností zachytit i velmi staré a od Sluneční soustavy vzdálené objekty. Projekt také umožní astronomům lépe porozumět procesu vzniku hvězd a galaxií. 

14. února 2024 10:43 Čas čtení 1:09 Předpověď počasí: Jak dlouho s námi vydrží předčasné jaro? Předpověď počasí: Jak dlouho s námi vydrží předčasné jaro?

„Nové Webbovy snímky jsou mimořádné. Jsou ohromující i pro vědce, kteří studují tytéž galaxie již desítky let. Bubliny a filamenty jsou rozlišeny do nejmenších měřítek, jaká kdy byla pozorována, a vyprávějí příběh o cyklu vzniku hvězd,“ uvedla Janice Lee, projektová vědkyně pro strategické iniciativy na Space Telescope Science Institute v Baltimoru. 

Webbův teleskop je pomyslným nástupcem Hubbleova teleskopu, do vesmíru zamířil na konci roku 2021. Díky schopnosti pořizovat záběry ve vyšším rozlišení přináší vědcům lepší možnosti zkoumání vesmíru.

Webbův teleskopWebbův teleskop Webbův teleskop Webbův teleskop
Zobrazit galerii
(9)
Domů
Sdílet
Diskuse