Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
21. února 2024 16:45
Čas čtení 1:17

PRŮZKUM: Čeští studenti čerpají informace hlavně ze sítí. Kterému médiu věří nejvíce?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PRŮZKUM: Čeští studenti čerpají informace hlavně ze sítí. Kterému médiu věří nejvíce?
Zdroj: Pexels/Armin Rimoldi

Čeští středoškoláci jsou čím dál méně informovaní, jako hlavní zdroj informací jim slouží sociální sítě. Z tradičních médií nejvíce důvěřují České televizi.

Studentky a studenti českých škol se nepovažují za příliš informované, pouze 45 procent z nich se domnívá, že má dostatek informací o aktuálních společenských a politických tématech. Oproti roku 2020 se jedná o desetiprocentní pokles. Vyplývá to z průzkumu organizací Jeden svět na školách a Člověk v tísni, který realizovala agentura Median.  

Větší informovanost panuje na gymnáziích než na středních odborných školách a učilištích. Na gymnáziích se považuje za informované polovina studentek a studentů, zatímco na učilištích toto číslo dosahuje čtyřiceti procent, uvádí server Mediaguru.cz

Sociální sítě vedou 

Nejčastějším zdrojem informací jsou sociální sítě, z nichž nejčastěji čerpá 67 procent českých studentek a studentů. Oproti poslednímu šetření se jedná o znatelný pokles, ještě před čtyřmi lety bylo toto číslo o 14 procent vyšší. Druhým hlavním zdrojem je veřejnoprávní Česká televize, následují zpravodajské servery, jejichž využívanost však oproti minulému šetření klesla o 18 procent. Na čtvrtém místě pak stojí komerční televize a blogy různých autorů. 

12. ledna 2024 16:13 Čas čtení 1:31 PRŮZKUM: V těchto evropských městech je obyvatelstvo nejspokojenější. Bodovalo i Česko PRŮZKUM: V těchto evropských městech je obyvatelstvo nejspokojenější. Bodovalo i Česko

Autoři průzkumu se zaměřili také na důvěryhodnost jednotlivých médií. V ní suverénně vede Česká televize, které důvěřuje 63 procent studentek a studentů. Naopak nedůvěra vůči televizi veřejné služby panuje u osmnácti procent z nich. Na druhém místě se umístily sociální sítě, které mají plnou důvěru 31 procent dotázaných. 

Komunikace nejčastěji na Instagramu 

Nejčastějším prostředkem pro každodenní komunikaci je u českého studentstva Instagram, který často používá až 86 procent dotázaných, dalších osm procent jej používá občas. Více než polovina dotázaných zamíří na sociální sítě ve chvíli, kdy nemůže spát. Až 52 procent studentek a studentů pak sociální sítě otvírá hned poté, co se probudí. 

Průzkum se uskutečnil na konci roku 2023 a zúčastnilo se jej 1 200 studentek a studentů ze 33 středních škol v Česku. 

Domů
Sdílet
Diskuse