Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
25. února 2024 13:00
Čas čtení 2:57

Zavedou české univerzity menstruační volno? Zeptali jsme se jich, tohle jsou jejich odpovědi (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zavedou české univerzity menstruační volno? Zeptali jsme se jich, tohle jsou jejich odpovědi (Aktualizováno)
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

Francouzská univerzita Paula Valéryho v Montpellieru zavedla pro studentky i studenty menstruační volno. Zeptali jsme se největších univerzit v Česku, jestli zavedení volna mohou studenti a studentky očekávat i u nás.

Vysokou školu ve Francii inspirovala firma v Montpellieru, která menstruační volno zavedla již před lety. Univerzita Paula Valéryho teď jde příkladem dalším (nejen) francouzským vysokým školám.

Článek jsme doplnili o vyjádření Mendelovy univerzity a Karlovy univerzity.

Naše redakce se obrátila na české vysoké školy s dotazem, zda o zavedení menstruačního volna také uvažují. Tohle jsou jejich odpovědi.

25. února 2024 8:00 Čas čtení 0:15 KVÍZ: Cyklus přesný jako švýcarské hodinky? Zkus, jak se vyznáš v menstruaci KVÍZ: Cyklus přesný jako švýcarské hodinky? Zkus, jak se vyznáš v menstruaci

Menstruační volno na českých univerzitách? 

Největší česká univerzita o zavedení zatím neuvažuje. „Univerzita Karlova doposud menstruační volno pro studující nezavedla a není to zatím ani plánováno. Ani v genderovém auditu, ani v jiných šetřeních, která průběžně provádíme, jsme nedostali zpětnou vazbu, že by o tento institut byl zájem, nicméně nevylučujeme, že se to v budoucnu může stát aktuálním tématem, kterým bude třeba se zabývat. V současné době v této oblasti na UK funguje například podpora v boji proti menstruační chudobě, kdy jsou na některých fakultách či budovách rektorátu na toaletách zdarma k dispozici menstruační pomůcky,“ sdělil Refresheru tiskový mluvčí UK Václav Hájek.

Jednou z oslovených škol byla Masarykova univerzita. „Nad otázkou menstruačního volna např. v podobě nárokovatelného benefitu na Masarykově univerzitě aktuálně neuvažujeme. Doposud jsme ani nezaznamenali v rámci pravidelného interního zjišťování spokojenosti k nastaveným pracovním podmínkám zvýšenou potřebu řešit toto téma,“ uvedl tiskový mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.

26. dubna 2024 8:30 Čas čtení 4:54 Odmaturuj z češtiny: S tímhle přehledem zvládneš zkoušku z jazyka i literatury levou zadní Odmaturuj z češtiny: S tímhle přehledem zvládneš zkoušku z jazyka i literatury levou zadní

„Vzhledem k absenci legislativního ukotvení menstruačního volna poskytujeme jako zaměstnavatel v takových případech flexibilní kombinaci režimů pružné pracovní doby a práce na dálku, které zatím prokázaly dostatečnou schopnost adekvátně reagovat na individuální potřeby našich zaměstnankyň a zaměstnanců. Požadavky tohoto typu od studujících jsou řešeny na jednotlivých fakultách či na úrovni studijních programů individuálně, a pokud mám správné informace, tak v obecné rovině i vstřícně,“ dodal Sajbot.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Freepik/volně k užití

S dotazem ohledně zavedení menstruačního volna jsme se obrátili i na Ostravskou univerzitu, za kterou nám odpověděla mluvčí Dita Ondrejková. „Ostravská univerzita vnímá, že u zaměstnanců, zaměstnankyň i studentů a studentek mohou někdy nastat situace, kdy jim zdravotní stav neumožní pracovat nebo studovat. I proto mají naši zaměstnanci a zaměstnankyně možnost využít až pět dní volna k léčení (sick days) nad rámec dovolené. Čerpání tohoto volna nějak neomezujeme jako volno k léčení specifických zdravotních obtíží, je možné jej tedy čerpat například jako ‚menstruační volno‘,“ uvedla Ondrejková pro Refresher.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse