Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
29. února 2024 13:35
Čas čtení 0:48

Český horolezecký svaz zveřejnil sexistický inzerát. Musel se omluvit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Český horolezecký svaz zveřejnil sexistický inzerát. Musel se omluvit
Zdroj: Unsplash / Yente Van Eynde

Český horolezecký svaz na svém facebookovém profilu zveřejnil inzerát do Sokolíků. Teď ho musel upravit. Co se stalo?

„Vyzýváme k akci (především) všechny silné holky, které se ve skalách nevláčí jen na druhém konci lana!“ napsali čeští horolezci a horolezkyně do inzerátu, přičemž vybízeli holky, aby se přihlásily do Sokolíků na období let 2024 až 2026. „A proč jsou holky v týmu Sokolíků tolik potřeba? Motivují kluky v týmu i ostatní lezce k lepším výkonům! Inspirují další holky! Dobře vypadají!“ pokračovali. 

Po zveřejnění náboru přišla smršť negativních komentářů. „Holky jsou v Sokolících vítány, protože motivují klučičí Sokolíky a dobře vypadají? To je docela ponižující,“ uvedla jedna uživatelka na Facebooku. „To je neuvěřitelný – nic lepšího neumíte? Pokračujete pořád v rétorice, že jedinou motivací holek by mělo být, aby dobře vypadaly a motivovaly kluky?“ píše další žena. 

 

Svaz po negativních reakcích na začátek inzerátu přidal vysvětlující odstavec. „Příspěvek byl psán s nadsázkou, bez jakéhokoliv podtextu, a navíc holkou – lezkyní. Cílem bylo na poslední chvíli vyhecovat nerozhodnuté zájemkyně a vyvážit tak poměr přihlášek od holek a kluků. Vážíme si všech zcela stejně bez ohledu na pohlaví,“ napsal.

29. února 2024 10:25 Čas čtení 1:57 Manželství pro všechny: Co sněmovna schválila a kdo jak hlasoval? Manželství pro všechny: Co sněmovna schválila a kdo jak hlasoval?

Ani to však české horolezce a horolezkyně nezachránilo, pozitivních reakcí se nedočkali. Podle jedné uživatelky byly příspěvky s tímto stylem nadsázky nevhodné už v devadesátkách. „To, že je něco nadsázka nebo humor, ještě neznamená, že to není sexismus,“ píše.

 
Domů
Sdílet
Diskuse