Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
29. února 2024 10:25
Čas čtení 1:57

Manželství pro všechny: Co sněmovna schválila a kdo jak hlasoval?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Manželství pro všechny: Co sněmovna schválila a kdo jak hlasoval?
Zdroj: Pixabay / Volně k užití

Poslanecká sněmovna ve středu hlasovala o manželství pro všechny páry. Kromě rovných sňatků poslanci probírali také pět pozměňovacích návrhů. Který z nich prošel a kdo pro něj zvedl ruku?

Ve středu večer sněmovna svým hlasováním odsouhlasila možnost, která svazek nazývá partnerstvím, v němž partneři a partnerky nemají právo na adopci dítěte. Tento pozměňovací návrh povoluje pouze osvojení dítěte druhého partnera nebo partnerky. „Děti z dětských domovů budou muset projít procesem osvojení tedy dvakrát – jednou adopcí z ústavu, podruhé přiosvojením,“ vysvětlila v instagramovém postu iniciativa Jsme fér.

„Schválená podoba novely je pro nás obrovským zklamáním,“ pokračovala. „Česká společnost zůstane rozdělena na lidi různých kategorií jen podle toho, koho milují,“ dodala iniciativa. Až 72 procent lidí manželství pro všechny podporuje, 91 procent Čechů a Češek se shodne na tom, že by tato změna jejich životy nijak neovlivnila, anebo je dokonce změnila k lepšímu.

6. února 2024 14:30 Čas čtení 0:41 Manželství pro všechny nám nezmění život, myslí si drtivá většina Čechů a Češek. ANO i ODS hrozí odliv voličů Manželství pro všechny nám nezmění život, myslí si drtivá většina Čechů a Češek. ANO i ODS hrozí odliv voličů

Kdo jak hlasoval?

Pro návrh, který byl přijat, hlasovalo ANO, většina ODS, STAN a TOP 09. Proti byla strana SPD, v klubu KDU-ČSL byly oba postoje zaujaty stejně.

Zástupkyně Jsme fér Adéla Horákova na platformu X sdílela výsledky hlasování, které párům umožňovalo i adopce dětí. „Společným adopcím zabránili ti, kteří byli ve sněmovně a nebyli pro, tj. nemají zelenou fajfku,“ vysvětlila. Pro se vyjádřili pouze poslanci ze STAN, TOP 09 a Piráti. Zbytek politických stran se buďto zdržel, anebo byl proti.

Spokojený Fiala

Výsledky hlasování středečního večera se neobešly bez reakcí. „Rozhodl jsem se podpořit návrh, který zlepšuje postavení stejnopohlavních párů, a to i vůči dětem, které společně vychovávají, a současně zachovává beze změn instituci manželství. Jsem rád, že tento návrh měl podporu většiny Poslanecké sněmovny,“ napsal na platformu X předseda vlády Petr Fiala (ODS).

27. dubna 2024 9:00 Čas čtení 7:56 Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu

„Za Piráty říkám, že trváme na tom, aby všichni měli stejná práva a povinnosti. Proto náš boj za narovnání práv nekončí. Velmi nám záleží na právech dětí a postavení rodin, proto jsme se rozhodli podpořit alespoň částečné zlepšení na cestě za manželstvím,“ poznamenal na X Ivan Bartoš (Piráti) a dodal, že se společně se svou stranou pokusí návrh rozšířit tak, aby odtamtud nevyšel „paskvil“.

Návrh nyní poputuje do horní komory Parlamentu ČR a poté na podpis prezidentovi Petru Pavlovi. Ten na platformě X ještě před hlasováním sdělil, že doufá v rovnoprávnost.

O povedeném narovnání práv mluví na svém profilu Andrej Babiš, Vít Rakušan mu však oponuje, dle něj k tomu nedošlo. Zároveň vysvětluje, proč jako jeden z mála poslanců za STAN nezvedl ruku pro odsouhlasený návrh bez možnosti adopcí. „Ne proto, že bych nepřál stejnopohlavním párům ty dílčí benefity, které jim to přinese. Ale proto, že jsem věřil v úplné narovnání práv,“ poznamenal.

„Jsem ráda, že se nám aspoň trochu podařilo splatit dluh, který jsme vůči nim měli, ale je to pro mě málo,“ vyjádřila se předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová s tím, že bude nadále bojovat za to, aby lidem s menšinovou sexuální orientací byla přiznána všechna práva.

Domů
Sdílet
Diskuse