Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
3. března 2024 16:15
Čas čtení 1:08

Příměří v Gaze může být do 24 až 48 hodin, pokud Izrael přijme tyto podmínky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Příměří v Gaze může být do 24 až 48 hodin, pokud Izrael přijme tyto podmínky
Zdroj: Fatima Shbair/Getty Images

Podle agentury AFP to v neděli uvedl nejmenovaný vysoce postavený příslušník Hamásu.

Pokud Izrael na jednáních v Káhiře přijme požadavky palestinské radikální formace Hamás, příměří v palestinském Pásmu Gazy „může být do 24 až 48 hodin“. Musí souhlasit s požadavky Hamásu, mezi něž patří návrat vysídlených Palestinců do severní části Pásma Gazy a zvýšení objemů humanitární pomoci.

Jak informoval list The Times of Israel (TOI), tato informace byla zveřejněna zhruba v době, kdy do Káhiry přicestovala delegace Hamásu, aby jednala o možném dočasném příměří a o dohodě o rukojmích zavlečených do Pásma Gazy z jihu Izraele, když tam 7. října 2023 pronikla palestinská teroristická komanda.


Podle egyptských médií citovaných agenturou AFP už jsou v Káhiře představitelé Kataru i vyslanec USA. V egyptském hlavním městě v neděli očekávají také izraelskou delegaci.


Mezitím zdroj obeznámený s jednáními však uvedl, že Izrael svůj tým do Káhiry nepošle, dokud nezíská úplný seznam rukojmí, kteří jsou stále naživu.


Naděje na první přerušení bojů od listopadu vzrostly minulý týden po předchozím kole jednání zprostředkovaných Katarem a Egyptem a po opatrných náznacích amerického prezidenta Joea Bidena, že dohoda je blízko. Biden však v pátek přiznal, že dohoda je zatím nedosažitelná, doplnil TOI.


Při bezprecedentním útoku na Izrael ze 7. října 2023 zabila palestinská komanda více než 1200 lidí a přibližně 250 dalších unesla do Pásma Gazy jako rukojmí. Izraelští představitelé uvádějí, že přibližně 130 z nich je stále v zajetí, do čehož však započítávají i přibližně 30 pravděpodobně mrtvých.


Izrael v reakci na palestinský útok spustil masivní vojenskou ofenzívu v Pásmu Gazy, při níž dosud podle údajů Hamásu zahynulo přes 30 400 lidí, také převážně civilistů. Zranění utrpělo dalších více než 68 000 lidí.


Podle Izraele k počtu obětí přispívá skutečnost, že Hamás využívá palestinské civilisty jako lidské štíty, když umisťuje vojenská zařízení do civilních objektů.

Domů
Sdílet
Diskuse