Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
24. března 2024 13:00
Čas čtení 0:38

Změna času už je skoro tady. Kdy se vyspíš o hodinu méně?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Změna času už je skoro tady. Kdy se vyspíš o hodinu méně?
Zdroj: Pexels/Acharaporn Kamornboonyarush/volně k užití

Již v noci na neděli 31. března nás čeká tradiční změna času. Letní čas nastane ve dvě hodiny ráno, kdy si přetočíme ručičku na hodinkách o hodinu dopředu.

O víkendu tak u nás přestane platit standardní středoevropský čas, pro který se vžilo označení „zimní“. Střídání času může být problémem zejména pro ty, kteří o víkendu pracují, noc bude totiž o hodinu kratší. Ve večerních hodinách si však na druhou stranu užijeme delší světlo, díky časovému posunu nás slunce nebude budit v časných ranních hodinách. 

24. března 2024 11:48 Čas čtení 0:57 Předpověď počasí: V Česku bude až 23 stupňů. Jak bude na Velikonoce? Předpověď počasí: V Česku bude až 23 stupňů. Jak bude na Velikonoce?

Letní čas byl na našem území poprvé zaveden během první světové války. Důvodem k jeho zavedení byla údajná úspora energie, která se však v průběhu let ukázala jako minimální. Podle průzkumu agentury STEM/MARK z loňského roku by zrušení střídání času podpořila většina Čechů. Až 40 procent respondentů by pro trvalé zavedení volilo letní čas, 31 procent by po celý rok ponechalo ten zimní. 

Snahy o zrušení střídání času se již v minulosti několikrát objevily. Podle původních plánů mělo k zastavení střídání v Evropské unii dojít již v roce 2021, kvůli pandemii covidu a neschopnosti členských států dohodnout se na jednotném času však k tomuto kroku nedošlo. 

Domů
Sdílet
Diskuse