Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
27. března 2024 18:20
Čas čtení 0:36

Obří investiční podvod v Česku. O úspory ve výši stovek milionů korun přišlo celkem 1200 lidí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Obří investiční podvod v Česku. O úspory ve výši stovek milionů korun přišlo celkem 1200 lidí
Zdroj: Freepik/volně k užití

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zahájili trestní stíhání 13 fyzických osob v souvislosti s činností skupiny 18 společností zastřešovaných pod názvem RAMFIN.

O úspory kvůli podvodu společností přišlo více než 1200 seniorů. Policie kvůli organizovanému zločinu stíhá 13 osob. Čtyři z nich jsou trestně stíhány již od roku 2022.

Skupina společností se na veřejnosti měla prezentovat jako nezávislá investiční skupina, která je schopna zajistit výhodnější zhodnocování vkladů s cílem minimalizovat rizika a maximalizovat zisky.

27. března 2024 15:30 Čas čtení 1:55 Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat? Praha klesla na nové dno, krize bydlení je tam nejhorší v celé Evropě. Dá se s tím vůbec něco dělat?

„Společnosti však dle našich závěrů výraznější zhodnocování vkladů neprováděly ani nevykazovaly žádnou investiční činnost. Získané finanční prostředky měly být naopak využívány ve prospěch osob podílejících se na řízení, chodu a činnosti skupiny společností, případně také dále půjčovány dalším subjektům, kdy tímto způsobem měly být z majetku příslušných společností vyvedeny. Takto měly obviněné osoby působit dlouhodobě, systematicky a organizovaně,“ informoval Jaroslav Ibehej z NCOZ.

Poškodit měly společnosti více než 1200 osob zejména vyššího věku a způsobit škodu převyšující 340 milionů korun.

Obviněným hrozí tresty odnětí svobody až na 13 let. Kriminalisté občanům doporučují zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi svých finančních prostředků.

Domů
Sdílet
Diskuse