Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
ČTK
28. března 2024 15:55
Čas čtení 1:10

Zlevňování energií s fixací o stovky korun. Ceník upravuje ČEZ, přidají se i další dodavatelé

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zlevňování energií s fixací o stovky korun. Ceník upravuje ČEZ, přidají se i další dodavatelé
Zdroj: Pexels/Tayssir Kadamany/volně k užití

Energetická společnost ČEZ od dubna zlevní ceny elektřiny a plynu s fixací. Oproti dosavadnímu ceníku podle ní spotřebitelé ušetří stovky korun měsíčně.

ČEZ o tom ve čtvrtek informoval ČTK. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují na pokles velkoobchodních cen energií.

28. března 2024 11:30 Čas čtení 1:34 Nákupy na Velikonoce na poslední chvíli? Koukni, kde pořídíš vajíčka nebo mazanec nejlevněji Nákupy na Velikonoce na poslední chvíli? Koukni, kde pořídíš vajíčka nebo mazanec nejlevněji

Letos třetí úprava cen u ČEZ se tentokrát bude týkat ceníků s roční fixací. Elektřina v nich bude stát 3267 korun bez DPH za megawatthodinu (MWh). Průměrná domácnost se spotřebou 3,5 MWh za rok tak podle společnosti oproti dosavadnímu standardnímu ceníku ušetří 1368 korun ročně s DPH. Změní se i ceny plynu, který bude za 1367 korun za MWh, což je o více než 280 korun za MWh méně.

ČEZ už dříve v letošním roce zlevňoval své fixované produkty o několik stovek korun za MWh. Podle společnosti jde o důsledek postupného poklesu velkoobchodních cen energií na trhu.

Ceníky od začátku letošního roku postupně snižují i další dodavatelé. Například společnost innogy od března zlevnila elektřinu s fixací o 600 Kč za MWh a plyn o 200 Kč za MWh. „Další zlevňování představíme v nejbližších týdnech, jsme připraveni opět operativně reagovat na vývoj nákupních cen nebo na konkurenci,“ řekl ČTK ve čtvrtek mluvčí innogy Pavel Grochál. Podle něj přitom kontinuálně roste zájem zákazníků o delší fixace, letos tak dominují hlavně dvouleté smlouvy. Smlouvu na dobu určitou má u innogy podle Grochála kolem 80 procent klientů.

27. března 2024 18:20 Čas čtení 0:36 Obří investiční podvod v Česku. O úspory ve výši stovek milionů korun přišlo celkem 1200 lidí Obří investiční podvod v Česku. O úspory ve výši stovek milionů korun přišlo celkem 1200 lidí

V řádu stokorun za MWh zlevňovaly v předchozích týdnech také E.ON nebo epet. Od března pak zlevnila plyn v průměru o 6,1 procenta rovněž Pražská plynárenská. Někteří dodavatelé se zlevňováním vyčkávají, mimo jiné proto, že produkty nakoupili s předstihem za vyšší ceny.

Snižování cen je důsledkem postupného poklesu cen elektřiny a plynu na energetickém trhu. MWh elektřiny nyní na burze stojí 85,3 eura (zhruba 2158 korun), což je meziročně asi o 40 procent méně. Ještě výrazněji, přibližně o 50 procent, klesla cena plynu na aktuálních 34,50 eura (přes 872 korun) za MWh.

Domů
Sdílet
Diskuse