Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
6. dubna 2024 10:27
Čas čtení 0:30

Na Slovensku začalo druhé kolo prezidentských voleb

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na Slovensku začalo druhé kolo prezidentských voleb
Zdroj: TASR/Jakub Kotian, ministerstvo zahraničných vecí

Na Slovensku v sobotu začalo druhé kolo prezidentských voleb. Voliči v něm rozhodnou, zda se novým prezidentem stane kariérní diplomat Ivan Korčok (nestr.), nebo předseda parlamentu a vládní strany Hlas – sociálná demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini.

Volební místnosti se otevřely v sedm hodin ráno a zavřou se ve 22 hodin. Výsledky by měly být jasné už kolem půlnoci ze soboty na neděli. Rozhodující druhé kolo nemá jasného favorita. Sondáže ukazovaly mimořádně těsný souboj. Nový prezident do úřadu vstoupí v polovině června.

6. dubna 2024 9:10 Čas čtení 0:48 Prahou projde tradiční pochod pro život, ohlášena je i protestní blokáda Prahou projde tradiční pochod pro život, ohlášena je i protestní blokáda

Rozhodne se mezi dvěma nejúspěšnějšími uchazeči z prvního kola. Občanský kandidát s podporou opozičních stran Korčok v něm získal 42,51 procenta hlasů. Pellegriniho, kterého podpořily všechny tři strany, zvolilo 37,02 procenta.

Korčok, Pellegrini
Zdroj: TASR

Korčok dlouhodobě zastává proevropské názory, je pro další podporu Ruskem napadené Ukrajiny a kritizoval vládní návrh na změny fungování veřejnoprávního rozhlasu a televize, které by dle kritiků vedly k jejich ovládnutí státem.

Pellegrini podpořil vládní návrh na snížení trestů za ekonomickou kriminalitu či korupci, chce zastavit podporu Ukrajiny a volá po zahájení mírových jednání.

Domů
Sdílet
Diskuse