Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
ČTK
6. dubna 2024 9:10
Čas čtení 0:48

Prahou projde tradiční pochod pro život, ohlášena je i protestní blokáda

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prahou projde tradiční pochod pro život, ohlášena je i protestní blokáda
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER

Centrem Prahy v sobotu odpoledne projde Národní pochod pro život, který má podle pořádající organizace Hnutí pro život zajistit lepší podmínky ženám, které nechtěně otěhotněly.

Aktivisté z několika iniciativ svolali na Malostranské náměstí protestní akci, během níž chtějí průvod zastánců tradiční rodiny blokovat. V předchozích letech musela při konfliktech obou táborů zasahovat policie, která bude dohlížet také na dnešní shromáždění.

5. dubna 2024 15:37 Čas čtení 0:32 Půlmaraton v Praze naruší dopravu. Podívej se, kde budou omezení Půlmaraton v Praze naruší dopravu. Podívej se, kde budou omezení

Součástí pochodu za život je mše za nenarozené děti od 11:00 ve svatovítské katedrále, sloužit ji bude pražský arcibiskup Jan Graubner. Hodinu po poledni začne happening na Hradčanském náměstí, odkud se ve 14:00 mají účastníci pochodu vydat přes Malou Stranu, Újezd, most Legií a Národní třídu na Václavské náměstí.

Hnutí pro život sdružuje odpůrce potratů a zastánce tradiční rodiny, staví se například proti svazkům homosexuálů. V posledních letech hnutí organizuje kampaň Nesoudíme, pomáháme zaměřenou na ženy, které neplánovaně čekají dítě.

Organizátoři blokády ve zveřejněné facebookové události uvedli, že účastníci pochodu se podle nich cynicky zaštiťují životem a ochranou žen, ve skutečnosti ale mají fundamentalistické názory a snaží se manipulovat veřejným míněním. Chtějí proto jejich pochod v ulicích Prahy nenásilně blokovat a upozornit přitom na právo žen rozhodovat o svém těle či na rovnoprávnost sexuálních menšin.

Pražská policie bude obě nahlášená shromáždění monitorovat a dohlížet na veřejný pořádek, připraveny budou hlídky z místních oddělení, policisté v civilu i speciální pořádkové jednotky, stejně jako antikonfliktní tým, uvedl mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

Domů
Sdílet
Diskuse