Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
8. dubna 2024 v 8:39
Čas čtení 0:41

Evropská komise varuje před nebezpečnou kosmetikou. Po její aplikaci hrozí vážné zdravotní problémy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Evropská komise varuje před nebezpečnou kosmetikou. Po její aplikaci hrozí vážné zdravotní problémy
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Evropský systém Safety Gate varuje před nebezpečnou kosmetikou, která se vyskytuje v Česku, Estonsku, Francii, Německu a Rumunsku. Výrobky obsahují látky, které mohou způsobit neplodnost.

Jedná se o toaletní vody, sprchové gely, tělová mléka nebo barvy na vlasy. „Podle seznamu složek výrobek obsahuje butylfenyl methylpropional (BMHCA), který je v kosmetických přípravcích zakázán. BMHCA může poškodit reprodukční systém, může poškodit zdraví nenarozeného dítěte a může podráždit kůži,“ varuje na webu Evropské komise zpráva informačního systému Safety Gate. Systém slouží ke vzájemnému předávání informací o nebezpečných výrobcích mezi členskými státy.

8. dubna 2024 v 7:00 Čas čtení 0:40 Elon Musk tvrdí, že Tesla za pár měsíců představí světu své robotaxi Elon Musk tvrdí, že Tesla za pár měsíců představí světu své robotaxi

BMHCA se ve složení kosmetiky může skrývat pod označením lilial. Je to látka s květinovou vůní, jejíž používání je v Evropské unii od roku 2022 zakázané.

Safety Gate informuje celkem o dvaceti závadných výrobcích. Jedná se o sprchové gely Fa – tmavě modrý Ocean Waves Scent pro muže, sprchový krém Divine Moments, sprchový gel Hawaii Flower & Oil, Duschgel Beach Love a sprchový gel 3 v 1 Active & Pure pro muže.

Dále je mezi nimi toaletní voda Fire Fight od značky Gordano Parfums a padělek luxusního parfému Chloé Love. Varování také platí pro barvu na vlasy značky Syoss a Palette Intensive Color Creme a lak na vlasy Schwarzkopf Glam Ponytail.

Domů
Sdílet
Diskuse