Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
11. dubna 2024 13:22
Čas čtení 1:08

Česko je centrem plodnosti. Kvůli asistované reprodukci sem jezdí i cizinci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko je centrem plodnosti. Kvůli asistované reprodukci sem jezdí i cizinci
Zdroj: Pixabay/smpratt90/volně k užití

Česko má šanci stát se centrem „fertilizačního turismu“, jak uvádí nová analýza trhu z Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze.

Evropané si přejí mít v průměru 2,2 dítěte, rodí se jim jich ale 1,5. Za nízkou porodností stojí hlavně to, že lidé dávají přednost budování kariéry před zakládáním rodiny, k čemuž se dostávají až v pozdějším věku. Průměrný věk prvorodiček v Evropě tak za posledních osm let vzrostl na bezmála 30 let.

11. dubna 2024 9:05 Čas čtení 0:40 Rauch ukončil plánovanou spolupráci s Jasminou Alagič, důvodem byla podpora Pellegriniho Rauch ukončil plánovanou spolupráci s Jasminou Alagič, důvodem byla podpora Pellegriniho

Právě věk je pro plodnost rozhodujícím faktorem, protože v pozdějším věku roste riziko problémů s otěhotněním nebo s kvalitou spermií, kvůli kterým nemusí být možné dítě počít přirozenou cestou.

„To, že reprodukční a fertilizační kliniky jdou naproti rostoucí poptávce plynoucí z demografického vývoje, je už delší dobu známý fakt. Zejména české kliniky nyní nacházejí další cesty, jak mohou svůj byznys rozvíjet,“ vysvětluje Natálie Badie z katedry strategie, která výzkumný tým Fakulty podnikohospodářské VŠE vedla. Na tuzemském trhu působí okolo 41 klinik asistované reprodukce.

porod, těhotenství, lékařka, břicho
Zdroj: Freepik/@ serhii_bobyk/volně k užití

V Česku je podle ní také možné poskytovat úkony, které legislativa v sousedních zemích neumožňuje. „V Rakousku například není kryoprezervace pohlavních buněk legální pro jiné než léčebné účely. Pokud si tedy Rakušané chtějí preventivně nechat zmrazit spermie či vajíčka, tak mají v Rakousku smůlu a čím dál častěji jezdí do Česka,“ říká Badie.

To, že do tuzemských klinik asistované reprodukce jezdí mnoho cizinců, potvrzuje i Edouard Perra. „Více než polovina našich klientů k nám jezdí ze zahraničí,“ říká. „Česko se tak pomalu stává destinací něčeho, co můžeme nazvat reprodukčním turismem,“ tvrdí Badie.

10. dubna 2024 11:46 Čas čtení 2:08 Ne znamená NE! Sněmovna schválila novou definici znásilnění (Aktualizováno) Ne znamená NE! Sněmovna schválila novou definici znásilnění (Aktualizováno)

Klientskou základnu by tuzemským klinikám asistované reprodukce mohla významně rozšířit také legalizace manželství stejnopohlavních párů. „Ze zkušenosti z jiných evropských zemí jde vyvodit, že ve státech, které umožnily manželství pro všechny, existuje zhruba 16% šance, že stejnopohlavním manželům bude také umožněno počít potomka na klinikách asistované reprodukce,“ vysvětluje Badie s tím, že v LGBTQ+ komunitě o to zájem rozhodně je.

Domů
Sdílet
Diskuse