Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
ČTK
10. dubna 2024 11:46
Čas čtení 2:08

Ne znamená NE! Sněmovna schválila novou definici znásilnění (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ne znamená NE! Sněmovna schválila novou definici znásilnění (Aktualizováno)
Zdroj: Pexels/Anete Lusina/voľne na použitie

Ke změně definice znásilnění přistoupilo v posledních letech 16 evropských států.

Aktualizace 12:50 Doplněn komentář Johanny Nejedlové.

Vymezení znásilnění v trestním zákoníku se patrně změní ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Předpokládá to vládní novela, kterou dnes schválila Sněmovna hlasy všech přítomných poslanců. Předloha, na níž se shodla koalice s opozicí, upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestné pohlavní zneužití. Novelu teď čeká posouzení v Senátu.

10. dubna 2024 11:34 Čas čtení 0:51 Stovky policistů pátrají na Broumovsku po ženě, která zmizela před dvěma a půl lety Stovky policistů pátrají na Broumovsku po ženě, která zmizela před dvěma a půl lety

Znásilnění vymezuje novela pojetím, že „ne znamená ne“, připomněl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Nesouhlas by oběť nemusela projevit pouze slovem, postačilo by gesto, pláč nebo zaujetí obranné pozice. Návrh počítá také s bezbranností oběti, kdy není schopna projevit nebo utvářet svou vůli z určitého objektivního důvodu, třeba kvůli nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání a zdravotnímu postižení.

„Tento koncept se z pohledu trestního práva jeví být přiléhavější, protože nezakotvuje trestní postih toho, kdo si aktivně nezjišťoval postoj oběti k sexuálnímu jednání,“ uvedlo ministerstvo spravedlnosti k tomu, proč nezvolilo pojetí znásilnění založené na chybějícím souhlasu s pohlavním stykem.

Trestný čin znásilnění má nově zahrnovat pouze soulož a jiné penetrační činy. Méně závažné sexuální praktiky bude v trestním zákoníku zahrnovat nový samostatný čin sexuální útok. Použití zbraně povede u sexuálního útoku i u znásilnění podle novely k vyšší trestní sazbě. Sexuální nátlak má patřit mezi činy, jejichž nepřekažení je trestné, obdobně jako nepřekažení pohlavního zneužití. Skutková podstata sexuálního nátlaku se rozšíří o zneužití něčí tísně.

27. dubna 2024 9:00 Čas čtení 7:56 Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu

„Nemění se a nemůže se měnit to, že i tato trestná činnost musí být jednoznačně prokázána před soudem,“ zdůraznil Blažek. Podle něj se nejčastěji znásilnění stává v domácnostech, dokazování proto může být složité.

Komentář Johanny Nejedlové

„Když jsme před třemi lety začínali politikům vysvětlovat, proč je náprava definice znásilnění potřeba, většina tvrdila, že to není potřeba a že to nikdy neprojde. Dnes pro ni zvedlo ruku 169 poslanců a poslankyň a nikdo nebyl proti. To především potvrzuje, že snaha měnit věci kolem sebe zkrátka má smysl. Mám z toho samozřejmě velkou radost, především kvůli 12 tisícům obětí, které u nás ročně znásilnění zažijí. Od teď budou mít u soudu lepší zastání a větší šanci na spravedlivé potrestání pachatele.

Já jsem tohle téma s Konsentem a našimi partnery začala řešit před šesti lety, dělali jsme happeningy, dotáhli jsme před Sněmovnu postel a vysvětlovali jsme, proč je tahle změna, která platí v dalších 16 státech Evropy, potřeba. Dnešní úspěch je výsledkem skvělé spolupráce mj. s Irenou Hůlovou z Amnesty International, našich právníků a právniček, dobrovolníků a dobrovolnic a taky vás všech našich podporovatelů – petici k tématu podepsalo 23 tisíc lidí. A vzniklo u toho i nejedno přátelství.

Jako další silné téma teď vnímám hájit právo všech žen na bezpečnou interrupci, k tomu jsem nedávno spustila petici a ráda bych navrhla ukotvení tohoto práva i v Listině základních práv Evropské unie, podobně jako se to nedávno stalo ve Francii. Třeba na tom s trochou štěstí budu moct pracovat i v europarlamentu, kam kandiduju.“
Domů
Sdílet
Diskuse