Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
16. dubna 2024 15:14
Čas čtení 1:01

Hnutí pro život bude na odborné zdravotnické konferenci. Česká ženská lobby se proti tomu ohrazuje

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hnutí pro život bude na odborné zdravotnické konferenci. Česká ženská lobby se proti tomu ohrazuje
Zdroj: Lucie Kotvalová / REFRESHER

Hnutí pro život se zúčastní gynekologicko-porodnické konference, která proběhne v dubnu. Česká ženská lobby se proti tomu ohradila v otevřeném dopise.

„Mrazí mě, že na odborné konferenci dostává Hnutí pro život vůbec prostor. Tato organizace opakovaně ukazuje, jak o pomoci ženám a potratové politice smýšlí,“ sdělila Veronika Hažlinská, viceprezidentka organizace UNIPA, která je členkou České ženské lobby, sítě organizací hájících práva žen v České republice.

15. dubna 2024 7:00 Čas čtení 0:40 České školy by měly začlenit LGBTQ+ témata do výuky, říká ministr. Měl by se zvýšit i počet školních psychologů České školy by měly začlenit LGBTQ+ témata do výuky, říká ministr. Měl by se zvýšit i počet školních psychologů

„Bylo to zřejmé například v okamžiku, kdy se vymezili proti zasílání nouzové antikoncepce pro znásilněné ženy na Ukrajinu a místo toho jim chtěli poslat houkadla a pepřáky,“ připomíná kauzu z roku 2022.

Hnutí pro život aktivně lobbuje za omezení přístupu k interrupcím. Na jeho protipotratových pochodech se objevují slogany jako „Potrat je vražda“ nebo „Gynekologové, nebuďte nájemnými vrahy“. Ve své kampani „Nesoudíme. Pomáháme“ nabízí pomoc nečekaně těhotným ženám, které se cítí být nuceny k podstoupení potratu.

Hnutí pro život jako součást odborné konference

XXXIX. celostátní konference Sekce perinatologie a fetomaternální medicíny České gynekologické a porodnické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně proběhne 18. až 20. dubna v Praze. Jejím hlavním tématem bude krvácení v těhotenství, během porodu a v šestinedělí. V rámci několikadenního programu budou odborníci probírat například kompetence porodních asistentek a další témata spojená s těhotenstvím.

10. dubna 2024 13:00 Čas čtení 3:21 Mluvili jsme s padesáti lidmi, kteří se hlásí k Hnutí pro život. Kdo jsou a jak smýšlí? Mluvili jsme s padesáti lidmi, kteří se hlásí k Hnutí pro život. Kdo jsou a jak smýšlí?

Hnutí pro život je jedním z vystavovatelů dubnové konference. „Česká ženská lobby chce upozornit na to, že propojení ultrakonzervativní organizace, jako je Hnutí pro život, s odbornými lékařskými organizacemi je znepokojivé,“ píše v otevřeném dopise Česká ženská lobby.

Dle lobby je toto prosazování omezení přístupu k interrupcím postupnou cestou k polské potratové politice. V Česku má žena právo na interrupci na základě vlastního rozhodnutí do 12 týdnů od poslední menstruace, ze zdravotních důvodů pak do 24. týdne.

Domů
Sdílet
Diskuse