Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Koucká
24. července 2024 v 17:15
Čas čtení 2:18

Dana vyrůstala v dysfunkční rodině. Na vlastní žádost odešla do dětského domova

Kategorie:
Rozhovory
Uložit Uložené

V dalším díle pořadu Hlubiny představujeme Danu. Ta na vlastní žádost v patnácti letech odešla do dětského domova, jelikož nezvládala život v dysfunkční rodině s agresivním otčímem. „Říkala jsem si, že všude mi bude líp, než kdybych zůstala doma.“

Trigger warning: Upozorňujeme na výskyt citlivých témat v tomto textu a ve videu. Pokud tě podobný obsah znepokojuje a traumatizuje, nedoporučujeme pokračovat ve čtení ani sledování.

Danu poznávám díky Nadačnímu fondu Veroniky Kašákové, který pomáhá lidem, kteří vyrůstali v dětských domovech. Hned na první pohled mi přijde jako velmi ambiciózní, ale zároveň empatická a citlivá osoba. 

S vyrůstáním v dětském domově má zkušenost, která ale nepostihne mnoho dětí. V patnácti letech tam totiž odešla na vlastní žádost a vyrůstala zde až do dospělosti. Po odchodu zamířila na vyšší odbornou školu a momentálně se věnuje projektu, který se specializuje na uměleckou terapii, se kterým chce zamířit právě i do dětských domovů.

Máma samoživitelka a hlad

„Vyrůstala jsem se třemi sourozenci a mámou samoživitelkou. Neměli jsme peníze, žili jsme z dávek. Často si pamatuji, že jsme neměli co jíst a nemohli jsme do školy, protože jsme měli hlad,“ vypráví Dana. 

I když od rodiny odešla do dětského domova, v současné době je s matkou i otcem, který byl velkou část jejího dětství nepřítomný, v kontaktu. „Oba moji rodiče měli velice složité vyrůstání. Nejsou to špatní lidé, měli jen hodně těžké životy,“ říká Dana s tím, že se na uzdravení rodinné linie poznamenané generačním traumatem snaží aktivně pracovat. 

24. září 2024 v 15:00 Čas čtení 3:24 Pařil jsem 4 dny v kuse, opil se do němoty a v pondělí byl zase fresh. Jak dopadl zátěžový test švédského léku proti alkoholu? Pařil jsem 4 dny v kuse, opil se do němoty a v pondělí byl zase fresh. Jak dopadl zátěžový test švédského léku proti alkoholu?

Problémem během dětství bylo kromě financí především to, že Danina matka neměla šťastnu ruku při výběru partnerů. Právě ten, se kterým žila v době, kdy bylo Daně patnáct let, byl důvodem, proč odešla do dětského domova. 

Osudný incident

„Žili jsme v té době na ubytovně plné cizinců, bylo nás tam všech šest v jednom pokoji, na ubytovně se nonstop pil alkohol a kouřilo se tam,“ popisuje Dana. Poté, co otčím jednou napadl Danina bratra, se obrátila na policii. Ta jí však řekla, že pokud nemá průkazné známky napadení, nedá se nic dělat. Má prý počkat pokud se incident bude opakovat, a potom je přivolat na místo. 

Další incident na sebe ale nenechal dlouho čekat. „Bylo asi okolo jedné ráno, když jsem dorazila z práce domu. Matčin partner byl opilý a začal na mě útočit. Brzy ráno jsem musela opět vstávat do práce a v pokoji byl hluk, zakouřeno a pilo se tam. Vzala jsem si tedy polštář s přikrývkou a šla jsem spát na chodbu ubytovny,“ popisuje. 

„Přišel tam za mnou a opět na mě útočil. Celý večer se seběhl velmi rychle. Matčin partner uhodil mladší sestru, když mě chránila, tak že upadla na zem. Sestra má slabší srdce a dostávala se do šoku. Bratr ji chránil a matky přítel pak zaútočil na něj,“ líčí. 

„To byla má šance. Hned jsem volala policii a zanedlouho přijela zásahová služba. I na ně agresor útočil, byl nepříčetný. Ten večer měli plnou záchytku, a tak ho jen vyhodili na ulici. Matka plakala a slibovala, že už to nikdy nedopustí, byla v roli oběti a já se mezitím starala o sourozence. Utěšovala jsem je a začala jim balit věci,“ vysvětluje. 

24. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 4:59 Na párty a na festivalu jsme vyzkoušeli pilulku na odbourání alkoholu. Pomohla nám proti kocovině? Na párty a na festivalu jsme vyzkoušeli pilulku na odbourání alkoholu. Pomohla nám proti kocovině?

„Ráno, když jsem otevřela oči, seděla matka se svým partnerem u kávy, jako kdyby večer nikdy neproběhl,“ uzavírá s tím, že toto zklamání pro ni bylo poslední kapkou. Na popud vychovatelky z internátu, kde žila během týdne se pak jela podívat do jednoho dětského domova, kde už zůstala. 

„Říkala jsem si, že všude mi bude lépe, než doma.“

Díl najdeš i na YouTube a Spotify.
Dej nám vědět do komentářů, jak se ti pořad Hlubiny líbí. A pokud se s námi chceš podělit o vlastní životní příběh, kdy se s tebou třeba osud moc nemazal, napiš na [email protected].
Domů
Sdílet
Diskuse