Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
15. dubna 2024 7:00
Čas čtení 0:40

České školy by měly začlenit LGBTQ+ témata do výuky, říká ministr. Měl by se zvýšit i počet školních psychologů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
České školy by měly začlenit LGBTQ+ témata do výuky, říká ministr. Měl by se zvýšit i počet školních psychologů
Zdroj: Flickr/World Economic Forum/volně k užití

České školství momentálně prochází důležitou reformou. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ji považuje za „dohánění dluhů z minulosti“.

Během debatního pořadu televize Nova se Bek mimo jiné vyjádřil k začlenění tématu LGBTQ+ do výuky. Podle něj by mělo být reflektováno. Jeho oponent v debatě, místopředseda sněmovního výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu Zdeněk Kettner, s ním však nesouhlasí. „LGBTQI+ komunita nemá žádné historické opodstatnění,“ uvedl. Informuje o tom server iDNES.

11. dubna 2024 12:00 Čas čtení 4:55 Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku Převýchovné zařízení? Na Ivy Ridge byly děti týrány a sexuálně zneužívány. Pobočka (ne)polepšovny existovala i v Česku

Neshodli se ani ohledně zavádění nového vzdělávacího rámce. Kettnerovi vadí například upouštění od chronologické výuky dějepisu. Bek ale podotkl, že od tohoto stylu výuky se nemusí hned upouštět, je však podle něj důležitější učit studenty větší hloubku pohledu než jen data. „Učitelé mají zdravý rozum a ten rámec, který teď modernizujeme, otevírá nové přístupy,“ oponoval.

V pořadu řešili i problém šikany. Podle ministra by mohlo pomoci navýšení počtů školních psychologů. „Pořád věřím, že to jsou spíš excesy, ale ta odpověď státu musí být systematická,“ upozornil. Kettner navrhl i formu řešení, podle něj by mohlo pomoci zavést možnost podmínečného vyloučení, aby spolu agresor a oběť nepřišli do styku. Ministr upozornil, že takovéto případy zpravidla nemají plošné řešení.

Domů
Sdílet
Diskuse