Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
17. dubna 2024 10:42
Čas čtení 0:41

Česká univerzita zavádí menstruační pohotovost. Studující dostanou tampony či vložky zdarma

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česká univerzita zavádí menstruační pohotovost. Studující dostanou tampony či vložky zdarma
Zdroj: Západočeská univerzita v Plzni

Fakulta aplikovaných věd a Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) zavádí jako první menstruační pohotovost. Menstruační potřeby budou zdarma k mání na dámských toaletách označených speciálním symbolem.

Již od tohoto semestru jsou tak volně k mání chlorem nebělené, neparfémované, organické vložky a tampony různých velikostí nebo vlhčené ubrousky. 

25. února 2024 13:00 Čas čtení 2:57 Zavedou české univerzity menstruační volno? Zeptali jsme se jich, tohle jsou jejich odpovědi (Aktualizováno) Zavedou české univerzity menstruační volno? Zeptali jsme se jich, tohle jsou jejich odpovědi (Aktualizováno)

Za novinkou stojí aktivita Feministického univerzitního kroužku, jehož členstvo se touto iniciativou snaží bojovat proti menstruační chudobě. Hygienické potřeby budou zatím dostupné v pilotním provozu, po jeho vyhodnocení počítá vedení univerzity s rozšířením na všechny fakulty. 

Podle Lenky Lejčkové, studentky Fakulty právnické a jedné ze zakladatelek iniciativy, předcházela zavedení menstruační pohotovosti řada schůzek, vytváření podkladů, psaní dopisů a mailů, vytváření informační kampaně a spousta dalších drobných kroků. „Nemůžu uvěřit, že jsem minulý týden konečně na vlastní oči na toaletách Fakulty aplikovaných věd viděla menstruační pomůcky,“ říká Lejčková. 

Přibude i menstruační volno?

„Aktivity související s menstruační pohotovostí samozřejmě podporuji, vlastně nerozumím tomu, že toto téma budí v naší společnosti takový rozruch. Jsem rád, že se k tomuto tématu první fakulty ZČU přihlásily, a doufám, že jich časem bude více,“ říká ombudsman ZČU Petr Šimon, jenž by zároveň rád otevřel také téma menstruačního volna, které od letošního září zavádí například univerzita ve francouzském Montpellieru. 

Domů
Sdílet
Diskuse