Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
29. dubna 2024 18:17
Čas čtení 0:54

Čtyřdenní pracovní týden? Lidé jsou šťastnější, ukázal pokus v Litvě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čtyřdenní pracovní týden? Lidé jsou šťastnější, ukázal pokus v Litvě
Zdroj: Pexels/Vlada Karpovich/volně k užití

Přechod na kratší pracovní týden již testuje několik firem po celé Evropě. Ne všem však vyhovuje.

Litevská firma OBDeleven se rozhodla model otestovat v červenci 2023 a lednu 2024. Zaměstnancům nechala volné pátky a přitom nesnížila žádné nároky na množství vykonané práce. S nápadem údajně přišli sami zaměstnanci.

29. dubna 2024 9:05 Čas čtení 0:41 Ceny bytů opět rostou. Nejvíce zdražily v těchto městech Ceny bytů opět rostou. Nejvíce zdražily v těchto městech

„Někteří se více věnovali svým rodinám, cestování, péči o zdraví a odpočinku, jiní jezdili s týmem na lyže a jinak si užívali volné pátky,“ uvedl marketingový manažer společnosti OBDeleven Juozapas Mindaugas Preikša.

Dotazníky, které vedení poté rozdalo zaměstnancům, ukázaly spíše pozitivní výsledky. Nejčastěji lidé uváděli zlepšení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem i duševního zdraví. Během experimentu se obecně zvýšila i spokojenost s prací. Většina se tak shodla na tom, že stoupla jejich produktivita a že čtyřdenní pracovní týden prospěl zaměstnancům i společnosti.

Ne všem ale model vyhovoval. „Někteří zaměstnanci žádali, aby se experimenty již neopakovaly. Stěžovali si na zvýšenou intenzitu práce a stres z vyšších nároků na efektivitu, jiní uvedli, že stejně nemohli trávit volné dny se svými rodinnými příslušníky, protože v tyto dny pracovali,“ přiznal Preikša. Zvýšený pocit stresu údajně zaznamenalo 15 procent zaměstnanců.

28. dubna 2024 15:16 Čas čtení 1:17 Chaos na pražském Majálesu. Lidé se bouřili kvůli zálohovaným kelímkům, na místě zasahovala policie Chaos na pražském Majálesu. Lidé se bouřili kvůli zálohovaným kelímkům, na místě zasahovala policie

Preikša zároveň připomněl, že by se moderní firmy neměly bát experimentovat s různými pracovními modely a najít ten, který nejlépe vyhovuje jejich zaměstnancům a povaze práce. „V současné době zkoumáme další možnosti. Jedním z nich je práce na čtyři a půl dne s volným pátečním odpolednem, dalším nápadem je zachovat čtyřdenní pracovní týden jako motivační nástroj pro dobré nebo loajální zaměstnance,“ nastínil.

Anketa:
Chtěl*a bys čtyřdenní pracovní týden?
Rozhodně!
Možná bych to vyzkoušel*a.
V žádném případě.
Rozhodně!
88 %
Možná bych to vyzkoušel*a.
12 %
V žádném případě.
0 %
Domů
Sdílet
Diskuse