Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
18. května 2024 v 7:51
Čas čtení 1:42

Jedeš na dovolenou do Itálie? Pozor na tyto poplatky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jedeš na dovolenou do Itálie? Pozor na tyto poplatky
Zdroj: Kalkulátor/ASPEN PR/propagační materiál

Finanční web Kalkulátor varuje před dálničními a jinými poplatky, které se mohou objevit při cestě na dovolenou do Itálie. Tohle vše bys před odjezdem měl*a vědět.

Itálie je pro české turisty po Chorvatsku a Slovensku třetí nejlákavější destinací pro letní dovolenou. Před odjezdem je však třeba myslet hned na několik věcí, jako je cestovní pojištění, povinná výbava, zelená karta a další doklady, které je nutné mít u sebe.

17. května 2024 v 15:15 Čas čtení 0:41 Chtěl*a jsi od mala bydlet na zámku? Jeden u Prahy je teď na prodej Chtěl*a jsi od mala bydlet na zámku? Jeden u Prahy je teď na prodej

Důležité je také seznámit se se systémem dálničního mýtného. Cesta nejčastěji vede přes Německo, kde jsou dálnice sice bezplatné, v Rakousku se však bez dálniční známky neobejdeš. Zakoupit ji lze na hraničních přechodech, čerpacích stanicích nebo online, nejlepší možností je využít oficiální web Asfinag.at. Jednodenní známka letos stojí 8,60 eura (212 korun), desetidenní 11,50 eura (284 korun), dvouměsíční 28,90 eura (714 korun) a roční 96,40 eura (2 383 korun).

Alternativou může být cesta přes Švýcarsko, tu se ale hodí rovnou spojit i s výletem. Švýcarská roční dálniční známka, kterou je nutné zakoupit, letos vychází na 40 švýcarských franků, tedy něco málo přes tisíc korun.

V Itálii už dálniční známku není potřeba kupovat, využívá se tu však systém mýtného, kdy řidiči platí za ujeté kilometry. Při vjezdu na dálnici si u mýtné brány vezmou lístek a při sjezdu zaplatí hodnotu vypočtenou podle délky ujetého úseku. Osobní auta zaplatí kolem osmi eur za 100 kilometrů dálnice.

Na některých úsecích se neplatí mýtné v klasických branách, ale využívá se takzvaný free flow systém. „Údaje o vašem průjezdu se do systému načtou pomocí kamer, následně je nutné nejpozději do 15 dnů uhradit mýtné online na webu www.pedemontana.com. Této povinnosti se určitě nezkoušejte vyhnout, brzy by vám domů dorazila nejen výzva k zaplacení, ale spolu s ní i pokuta. I v Itálii jsou pak kromě dálnic zpoplatněny i některé tunely,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz.

19. července 2024 v 8:30 Čas čtení 2:22 Gaming ve tvé bankovní apce: Bankovnictví České spořitelny tě pomocí herních prvků naučí například spořit Gaming ve tvé bankovní apce: Bankovnictví České spořitelny tě pomocí herních prvků naučí například spořit

Pokud jde o rychlostní limity, základní hodnoty jsou v Itálii stejné jako u nás. Platí tu ovšem výjimky pro řidiče bez praxe, tedy pro ty, kteří mají řidičský průkaz méně než tři roky. Jejich maximální rychlost na dálnicích klesá na 110 km/h. Denní svícení je povinné mimo zastavěné oblasti, na dálnicích a tunelech. V obcích to nutné není.

Dále je třeba mít u sebe doklady včetně zelené karty, v případě cestování s mazlíčkem také evropský petpass. Z povinné výbavy je v Itálii povinná reflexní vesta pro všechny pasažéry vozu a výstražný trojúhelník.

„Abyste si svou dovolenou užili skutečně naplno a bez starostí, nezapomeňte určitě na cestovní pojištění. S evropskou kartičkou pojištěnce sice máte v členských zemí EU nárok na stejnou péči, jakou mají místní obyvatelé, ne vždy je to ale výhodné či pohodlné. Někdy bude nejblíže soukromý lékař či ambulance, kde si budete muset sice vyšetření zaplatit, ale následně vám jej proplatí vaše pojišťovna,“ říká Thienel.

Domů
Sdílet
Diskuse