Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
20. května 2024 v 14:30
Čas čtení 1:24

Kapitán Sparty Krejčí podepsal dres s nápisem Jude Slavia. K incidentu už se vyjádřil

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kapitán Sparty Krejčí podepsal dres s nápisem Jude Slavia. K incidentu už se vyjádřil
Zdroj: AC Sparta Praha/propagační materiál/volně k užití

Kapitán fotbalového týmu podepsal po víkendovém vítězném turnaji dres s nápisem „Jude Slavie“. Klub se hráče zastává.

Snímek Ladislava Krejčího podepisující dres s číslem 88 a nápisem „Jude Slavie“ zveřejnil v neděli na síti X účet Sparta out of context. Vznikl poté, co hráči po oslavách v kabině mířili do týmového autobusu. Cestou se zastavovali u fanoušků a fanynek, podepisovali se jim a fotili si s nimi selfie.

„Po venkovních zápasech se všichni snažíme co nejdéle trávit čas s fanouškama a věnovat jim chvilku času, aby se s náma mohli potkat, vyfotit, podepsat. Jsou to desítky, stovky lidí každý týden, celej rok v kuse. A vy chcete všem vyjít vstříc, aby se dostalo pokud možno na všechny. Nemusíme to dělat, ale chceme… a nikdy by mě nenapadlo, že by tohle někdo mohl zneužít proti nám…“ napsal na síti X jménem Ladislava Krejčího ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík.

„Tímto vším ale neobhajuju to, že jsem zodpovědný za to, co podepisuju, co dělám a jak se chovám. Tyhle věci si musím hlídat a distancuju se od jakýchkoliv rasistických názorů. Respekt rivalovi za těžkou bitvu o titul a přeju všem, ať se daří,“ uzavřel vyjádření.

20. května 2024 v 10:31 Čas čtení 0:33 Voda v bruslích i rukavicích. Slovenský hokejista si stěžuje na podmínky v Ostravě Voda v bruslích i rukavicích. Slovenský hokejista si stěžuje na podmínky v Ostravě

„Vůči pokřiku Jude Slavie se jako klub dlouhodobě vymezujeme a rozhodně si nepřejeme, aby se na tribunách ozýval,“ řekl pro iDNES.cz Kasík. „To, že se k Láďovi mimo jiné dostal i tento dres a že ho podepsal, nevypovídá nic o něm jako o člověku, nebo snad o jeho světonázoru,“ dodal.

Pokřik „Jude Slavie“ označila také Etická komise Fotbalové asociace České republiky (FAČR) za jednoznačně antisemitský.

„Tímto pokřikem dehonestujeme sami sebe, slavnou historii klubu a hodnoty ACS. Tento pokřik neškodí Slavii ani jejím fanouškům. Nevypovídá nic o klubu z Vršovic. Vypovídá o nás,“ napsala Sparta v dopise fanouškům, který před pěti lety zveřejnila na svém webu. Dodala, že na zrodu Železné Sparty, týmu z doby po první světové válce, se významným dílem podíleli i židé. 

„Problémové jsou skupiny takzvaných hooligans, se kterými ale mnohdy ostatní fanoušci nesouhlasí,“ říká mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Číslo 88 může být problematické, jelikož patří do neonacistické symboliky. Číslo osm reprezentuje osmé písmeno abecedy, tedy H. 88 neboli HH je zkratka pozdravu Heil Hitler.

Domů
Sdílet
Diskuse